UV-indeksi lähestyy uutta lukemaa – Jopa 275 000 suomalaista vaarassa

Jari Pietiläinen

Alkukesän aurinko on parhaillaan erityisen petollinen: suhteellisen viileä ilma saattaa harhauttaa ajattelemaan, että auringoa vastaan ei tarvitsisi suojautua.

Tämä on harhaluulo, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan suojautuminen on tarpeen jo silloin, kun ultraviolettisäteilyindeksi ylittää lukeman 3. Tänään pääkaupunkiseudun UV-indeksi on ylittänyt lukeman 5, ja esimerkiksi huomenna iltapäivällä indeksi lähestyy lukemaa 6.

Tehokas aurinkovoide on hyvä suojakeino UV-säteilyä vastaan. Mitä vaaleampi iho, sitä korkeampi suojakertoimen on syytä olla.

Suomalaisista noin viisi prosenttia on niin vaaleita, että iho palaa helposti – käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että vaaravyöhykkeessä on peräti 275 000 suomalaista.

Viime kesän suojavoiteet on syytä heittää pois, sillä suojateho heikkenee ajan myötä. Hyvässä suojavoiteessa on sekä UVA- että UVB-suoja ja suojakerroin vähintään 15.

– Suojavoidetta on levitettävä iholle reilusti riittävän suojan saavuttamiseksi. Kourallinen voidetta koko vartalolle on hyvä muistisääntö. Korvanlehtiä tai kaljua päälakea ei saa unohtaa, muistuttaaasiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu