Etelä-Karjalan väliaikaishallinnon nimet on julkistettu

Matti Viialainen Janne Koivisto

Heikki Kemppainen

Etelä-Karjala valmistautuu siirtymään maakuntauudistuksen seuraavaan vaiheeseen eli väliaikaishallintoon. Voimaanpanolakiesitysessä kuvattu väliaikainen valmistelutoimielin VATEon asetettu Etelä-Karjalassa ennakoivasti. Väliaikaishallinnon toiminta alkaa heti ja sen asema uuden maakuntahallinnon toimijana vahvistetaan oletettavasti syys-lokakuussa, kun eduskunta on hyväksynyt päälait eli maakuntalain, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain sekä näiden voimaanpanolain.

Maakunnan muodostavien organisaatioiden viranhaltijoista koostuva valmistelutoimielin johtaa maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelua ja käyttää sitä koskevaa päätösvaltaa sekä vastaa tehtäviinsä liittyvästä puhevallan käyttämisestä maakuntavaltuuston toimikauden alkuun asti. VATE:n lisäksi poliittiset ryhmät ovat neuvotelleet poliittisen seurantaryhmän muodostamisesta VATE:n lisäksi.

VATE päättää työjärjestyksestään sekä työskentelynsä tueksi tarvitsemistaan resursseista ja työryhmistä ja sen toiminnan rahoittaa valtio. Ennen toiminnan virallista vaihetta Etelä-Karjalan liitto auttaa valmistelutoimielintä valmistelun toteutuksessa.

Etelä-Karjalan liiton hallitus totesi VATE:n kokoonpanon kokouksessaan 12.6. VATE korvaa aiemman maakuntauudistuksen valmisteluryhmän ja suunnittelee syksyä, jotta maakunnan valmistelu jatkuu katkeamatta. Ensimmäinen kokous on sovittu pidettäväksi jo 14.6.

Liiton on myös järjestettävä valmistelutoimielimelle kokous- ja työtilat sekä huolehdittava valmistelutoimielimen työskentelyedellytyksistä kuten talous- ja henkilöstöhallinnon palvelutehtävistä. Etelä-Karjalan liitto on vuorannut VATE:n käyttöön toimitilan Lappeenrannasta Maakuntagallerian ensimmäisestä kerroksesta.

Valtio myöntää maakunnille valtionavustusta niiden toiminnan ja hallinnon käynnistämisen kustannuksiin vuosina 2017 ja 2018.Kuluvan vuoden kuluihin saataneen avustusta 1.7. alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu