Imatranajot kiinnostavat edelleen ympäri Suomen – vanhemman polven motoristit vahviten esillä

Jari Nieminen (vas.) kavereineen tuli paikalle Lahdesta. Joakim Westrén-Doll

Joakim Westrén-Doll

Hymy oli herkässä Imatranajojen aurinkoisessa lauantaissa. Kisaviikonloppu vetipuoleensa motoristeja ympäri Suomea, ja kävijöiden keskuudessa järjestelyjä kehuttiin kilpaa.

Kolme lahtelaista miestä istahtivat hetkeksi aloilleen aamupäivän näytösajojen jälkeen.

–Komeita pyöriä, tiedä mistä ovat moisia löytäneet, Jari Nieminen tuumaa. Heidän suunnitelmanaan on viipyä Imatranajoissa perjantaista sunnuntaihin. Tapahtuma oli heille ensimmäinen laatuaan.

Kokeneempaa osastoa ovat forssalainen pariskunta Olli ja Heli Hakamaa Itseasiassa he viettävät viikonloppuna 40-vuotisjuhlavuottaan, sillä pari oli katsomassa Imatralla kilpa-ajoja ensimmäistä kertaa vuonna 1977. Olli ehti käydä entisaikaisissa Suomen Grand Prix -kilpailuissa yhteensä viidesti.

–Meno on kyllä rauhoittunut, ei ole enää samanlaista yöelämää kuin silloin. Mutta kyllä ainakin mulla on silti se sama henki säilynyt.

Vierailijat ovat siis vanhenneet Hakamaiden mukana. Heidän mukaansa suuri osa yleisöstä on varmasti käynyt myös 70- ja 80-lukujen kilpailuissa. Kaupungillehe antavat tämän vuoden kilpailuista erityiskiitosta.

–Iso kiitos heille, bussit ovat toimineet todella hienosti. Näin isoa tapahtumaa on mahdotonta järjestää niin että kaikki olisivat tyytyväisiä.

Nostalgikkojen allejäänyttä nuorempaa sukupolvea edustavat savonlinnalaiset Sami Juuti, Jyrki Mättö, Juulia Aspivaara ja Sami Venäläinen He eivät kuitenkaan aio jäädä Imatralle yön yli.

–Tultiin käymään ja kattomaan kun ihmiset juo kaljaa, Samu Juuti kertoo. Pikaisemmasta visiitistä huolimatta tapahtumalle sataa kuitenkin kehuja.

–Hyvä meininki, pitäisi olla enemmänkin.

Lappeenrantalainen Ismo Ilves on ajojen todellista veteraaniosastoa. Vannoutunut motoristi kävi kisoissa läpi 1970-luvun. Keski-ikä on hänenkin mukaansa noussut, mutta Ilves kaipaa 70-luvulta lähinnä vanhojen päivien kaksitahtimoottoreista käryävää risiiniöljyn savua.

–Kyllä tässä aina iho menee kananlihalle kun on bensaa suonissa. Paljon vanhoja kavereitakin näkee. Keskivertovieras taitaa olla aika harmaapartaista ja harvahiuksista, Ilves naurahtaa.

Jyväskyläläiset Sari Lahtinen ja Riikka Kirjavainen eivät vielä 1980-luvulla pysyneet polkupyöränkään selässä, joten viimevuotiset Imatranajot olivat heidän ensimmäisensä.

–Viime vuonna käytiin, ja silloin päätettiin että ensi vuonna uudestaan.

Kiitosta naiset antavat bussikuljetuksista ja kelistä. Imatran yöelämäänkin on ehtinyt tulla kosketusta perjantai-iltana. Vaikka väki on nykyisin vanhempaa, on meininki keskustan alueella heidän mukaansa ollut kiitettävää.

–Tosi hyvin on mennyt kokonaisuudessaan, kaikilla on hyvä fiilis yöllä ja päivällä, Lahtinen hymähtää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu