Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: 45 % suomalaisista hyväksyy kännissä polkemisen – ja yli neljäsosa on tehnyt sitä

Liikenneturvan tekemän kyselyn mukaan 28 prosenttia suomalaisista on polkenut humalassa viimeisen viiden vuoden aikana.

Lain mukaan liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla on rikos, mutta 45 prosenttia suomalaisista katsoo, että polkupyörällä ajaminen on hyväksyttävää. Tankojuoppoudesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

–Se on selvä, että niin kuin mihin tahansa muuhun toimintaan, alkoholi vaikuttaa myös pyöräilyyn ja pyöräilevän ajokykyyn. Reaktioaika pitenee, liikkeiden hallinta vaikeutuu, riskinotto voi kasvaa ja havainnointikyky kaventua. Myös kypärä voi humalassa polkevalta jäädä laittamatta, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen tiedotteessa.

Vuosina 2004–2006 toteutetussa tutkimuksessa tutkittiin Pohjois-Kymen sairaalan päivystykseen pyöräilytapaturman vuoksi hoitoon tulleita potilaita. Joka kolmannessa henkilövahinkoon johtaneessa pyöräilytapaturmassa oli mukana alkoholi. Tutkimuksessa selvisi, että humaltuneena pyöräilleet joutuivat tapaturmaan yksin, käyttivät harvemmin kypärää ja saivat kaksi kertaa niin usein pään vamman kuin selvänä pyöräilleet. Usein tapaturmat sattuivat viikonloppuöisin.