Lemin Musiikkijuhlat avautuvat harvinaisella teoksella

Laululava

Heikki Kemppainen

Lemin uuden laululavan avajaisia vietetään keskiviikkona 26. heinäkuuta.

Avajaisissa kuullaan Jussi Chydeniuksen varta vasten tilaisuuteen säveltämä teos Laulu ja elämä. Laulun sanat ovat Uuno Kailaksen runosta vuodelta 1931. Kantaesityksestä vastaa korkean tason kvartetti: Tuija Knihtilä, Niina Keitel, Jussi Myllys ja Jouni Kokora.

- Laulussani pyrin samaan aikaan pienimuotoiseen herkkyyteen ja suureen, ajattomaan ilmaisuun, joka korostaisi Kailaan runon sanomaa: laulua on kuultavissa niin maassa, meressä kuin ilmassakin, se pitää vain voida kuulla, olla avoinna, Chydenius pohtii. Lemille säveltäjä kertoo halunneensa tuoda silti ennen kaikkea juhlavan ja riemukkaan teoksen:

- Valitsin lauluni sävellajiksi D-duurin – se on mielestäni kaikista sävellajeista positiivisin!

Laululavan avajaisten ohjelmaan kuuluu myös musiikkiesitys, jossa juhlien taiteellinen johtaja, mezzosopraano Niina Keitel laulaa kaikkien lavan rahoitukseen ja talkootöihin osallistuneiden nimet. Lemin musiikkiyhdistyksen alulle panemassa hankkeessa onkin ollut mukana suuri joukko säätiöitä, yrityksiä, yhdistyksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä – lava on kaikkien näiden tahojen yhteinen saavutus.

Uusi laululava on rakennettu sata vuotta sitten samalla paikalla seisseen lavan mallin mukaiseksi. Uuden vuosituhannen tarpeisiin on varauduttu kuitenkin puukuoren alla olevalla vankalla metallirungolla ja lavalle hankitulla sähköliittymällä, joka mahdollistaa myös valaistuksen ja äänentoiston, kun sellaisia tarvitaan.

Lemin musiikkijuhlat käynnistyvät toden teolla lavan avajaisia seuraavana päivänä eli torstaina. Avajaiskonsertissa Lemin kirkossa kuullaan Verdin Requiem. Jussi Chydenius palaa estradille juhlien päätöspäivänä sunnuntaina, jolloin Lemin koulukeskuksen viihdekonsertissa esiintyy 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä lauluyhtye Rajaton.

Avajaisjuhla Lemin laululavalla keskiviikkona 26.7. kello 18, vapaa pääsy.

Lisätietojawww.leminmusiikkijuhlat.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu