Yksikään taloyhtiö Etelä-Karjalassa ei ole hakenut tupakointikieltoa – "Se on niin iso prosessi"

TUPAKOINTI   Etelä-Karjalassa taloyhtiöt eivät ole hakeneet tähän mennessä yhtään tupakointikieltoa parvekkeille tai piha-alueille.

Yksikään taloyhtiö Etelä-Karjalassa ei ole hakenut tupakointikieltoa. Aiempaa helpomman tupakointikiellon hakemisen mahdollistava laki tuli voimaan vuodenvaihteessa.

”Jos joudutaan pyytämään lisäselvityksiä, niin saattaa vierähtää tunteja.

YmpäristöinsinööriAnni Antikainen Imatran seudun ympäristötoimesta kertoo, että yksi isännöitsijä on kysynyt, miten kieltoa haetaan, mutta hakemusta ei häneltäkään ole tullut.

Terveystarkastaja Minna Lövberg Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta sanoo, että valtakunnallisestikaan tupakointikieltoja ei ole haettu erityisen paljon.

– Se on niin iso prosessi. Kun laki tuli, asukkaat ovat kyselleet, millainen prosessi on ja isännöitsijöiden kanssa on puhuttu, mutta ei ole haettu, Lövberg sanoo.

Uuden lain myötä taloyhtiöt voivat hakea tupakointikieltoa parvekkeille sekä sisä- ja ulkotiloihin.

Taloyhtiön tulee kuitenkin edelleen selvittää, ettei savun sisälle kulkeutumisen estäminen ole mahdollista rakenteellisilla muutoksilla. Lisäksi taloyhtiön pitää kuulla asukkaita ja vähintään puolien pitää puoltaa hakemusta.

Lövberg arvelee, että kynnys kiellon hakemiseen voi olla korkea, koska siinä puututaan ihmisten yksityisyyteen. Hän pohtii, että jos asian voisi ratkaista jo jotenkin taloyhtiön sisällä, se olisi varmasti virallista lupaprosessia helpompi vaihtoehto.

Hakemuksen käsittely maksaa sekä Imatran että Lappeenrannan seudulla 55 euroa tunnilta. Se, mikä tupakointikiellon lopullinen hinta on, on vielä hämärän peitossa.

Imatran seudun ympäristötoimen Anni Antikaisen arvion mukaan käsittelyyn menee useampi tunti, mutta hinta-arviota on vaikea antaa, koska käytännön kokemusta hakemusten käsittelystä ei ole.

Myös Lappeenrannan seudun ympäristötoimen terveystarkastaja Minna Lövberg sanoo, että hinnan arvioiminen on vaikeaa.

– Jos olisi sellainen hakemus, että kaikki olisi ok, niin ei varmaan montaa tuntia menisi. Mutta jos joudutaan tekemään tarkastuksia ja pyytämään lisäselvityksiä, niin saattaa vierähtää tunteja, Lövberg arvioi.

Tupakointi- kiellon hakeminen

Taloyhtiön hallitus voi esittää tupakointikiellon hakemista käsiteltäväksi yhtiökokouksessa. Tupakointikieltoa voi hakea parvekkeille, piha-alueille ja asuntojen sisätiloihin.

Myös yksittäinen osakas voi vaatia tupakointikiellon hakemisen käsittelyä yhtiökokouksessa.

Talon asukkaita tulee kuulla ennen kokousta.

Tupakointikiellon hakemiselle tulee olla yhtiökokouksen enemmistön tuki.

Tarvittaessa kokouksen jälkeen voidaan järjestää täydentävä kuuleminen.

Tupakointikieltohakemuksen voi laatia ja kieltoa hakea taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä. Yksittäinen ihminen ei tupakointikieltoa pysty hakemaan.

Hakemuksen käsittelee kaupungin tai kunnan viranomainen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut