Ammattilaisen vinkki: Älä koskaan nosta rapuja tarjolle jäiden päällä

RUOKA Kokosimme yhteen parhaat vinkit rapukauteen.

Ravustuskausi kestää 31.10. saakka, muulloin rapu on rauhoitettu. Suomessa myös viljellään rapuja. Viljeltyjä rapuja on saatavilla ympäri vuoden. Pro Kala

toimitus

Keitetyt ravut

Varaa 8–10 rapua ruokailijaa kohden. Tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä. Huuhtele ravut tarvittaessa.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola ja sokeri sekä puolet tilleistä. Paloittele tillinvarret tarvittaessa. Nosta ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Anna veden kiehua voimakkaasti rapujen lisäämisen aikana. Keitä noin 10 rapua kerrallaan. Laske keittoaika siitä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Rapuja keitetään noin 10 minuuttia.

Nosta kypsät ravut isolle vadille jäähtymään ja keitä loput ravut.

Poista tillinvarret keittovedestä ja laita kattilaan uudet tillit. Jätä muutama kaunis tillikruunu koristeeksi. Jäähdytä liemi ja nosta ravut takaisin kattilaan. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa.

Anna rapujen maustua liemessä vähintään 6 tuntia, mieluiten vuorokausi.

Jäähtyneessä keitinliemessä voi sulattaa myös pakasteravut, jolloin ne saavat tuoreemman maun.

Nosta ravut liemestä juuri ennen tarjoilua. Älä käytä jäitä – jäiden päällä ravut menettävät makunsa. Koristele ravut kruunutillillä ja mustaherukanlehdillä. Laita tarjolle myös tillisilppua, paahtoleipää ja voita tai jotain levitettä.

Ravut ovat herkullista ruokaa, mutta eivät välttämättä riitä isompaan nälkään. Varaa rapujen lisäksi illalliselle esimerkiksi kalaa tai kasviksia.

Chilinen juustolevite

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna makujen vetäytyä. Laita tuorejuuston sekaan majoneesia sen verran, että saat helposti levittyvän seoksen.

Tarjoa rapujen ja paahtoleivän kanssa. Levite sopii myös katkarapuleipiin – älä arkaile tarjota niitä myös keitettyjen rapujen kanssa.

Vinkit: Pro Kala

Muista tämä rapujen säilyttämisestä

Elävät ravut on säilytettävä viileässä ja kosteassa paikassa (ei vedessä), esimerkiksi maakellarissa tai kylmiössä.

Sopivan kosteuden rapujen säilytyslaatikossa voi turvata vaikka laittamalla laatikkoon kostutettua sanomalehteä tai raparperin lehtiä.

Näin eläviä rapuja voi säilyttää 2–3 päivää.

Eläviä rapuja voi myös säilyttää juoksevassa vedessä, mutta niitä ei tule sumputtaa järvessä tai joessa, esimerkiksi mökkirannassa.

Mikäli juokseva vesi otetaan järvestä tai joesta, sitä ei tule johtaa takaisin vesistöön.

Vinkit: Pro Kala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu