Kaksi ikävää seksitautia yleistyy pääkaupunkiseudulla – Lääkäri kumoaa harhaluulon: "Niin ajateltiin 20 vuotta sitten"

SUKUPUOLITAUDIT Erityisesti tippuri- ja klamydiatartunnat lisääntyvät.

–Valitettavasti sukupuolitaudit eivät ole vähenemässä ollenkaan. Klamydia on lievässä nousussa ja erityisesti tippuritartunnat ovat selvästi lisääntyneet ainakin pääkaupunkiseudulla viimeisen vuoden aikana, sanoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sukupuolitautien poliklinikalta.

Hänen mukaansa lisääntyneisiin diagnooseihin on monta syytä. Yksi on se, että nykyisin käytössä on entistä parempi testi. Samalla testillä voidaan tutkia sekä klamydia että tippuri. Aiemmin potilailta on saatettu testata pelkästään klamydiaa, sillä tippuri on ollut Suomessa harvinainen eikä sen testaamista ole pidetty tarpeellisena.

Tippurista on Hiltunen-Backin mukaan tullut yhä oireettomampi, joten ihmiset eivät osaa hakeutua hoitoon.

–Näiden kaikkien asioiden yhteistulos on se, että Suomessa on noin 400 tippuritapausta vuodessa. Jos sitä kuitenkin verrataan klamydiaan, jota löytyy 14000 tapausta vuodessa, niin onhan se ihan erilainen lukema, Hiltunen-Back sanoo.

Husin alueella tippuritartuntoja on THL:n tilaston mukaan ollut tänä vuonna perjantaihin mennessä 235, kun koko viime vuonna tartuntoja oli 268. Klamydiaa on tänä vuonna todettu 2885 tapausta, viime vuonna niitä oli 4818.

–Tilastoluvut kertovat vain ihmisistä, jotka käyvät testeissä. Siitä, kuinka moni suomalaisista käy testeissä, ei ole mitään tilastoja, Hiltunen-Back muistuttaa.

Hänen mukaansa aktiivisesti testeissä käyminen on tärkeää, jotta tartunnat löytyisivät varhaisessa vaiheessa. Testeihin kannattaa hakeutua, jos miettii, voiko itsellä olla tartunta.

–Miettiminen ei kannata, vaan testaaminen on järkevää. Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä tuntemattoman kumppanin kanssa, niin kannattaa käydä testeissä, hän kehottaa ja jatkaa, että moni käy silloinkin, kun alkaa seurustella.

Lääkärin mukaan on vanha uskomus, että seksitaudit lisääntyisivät erityisesti kesäloma-aikaan.

–Kaikki ajattelivat 20 vuotta sitten, että seksitaudit lisääntyvät kesällä. Ei se pidä paikkansa, vaan tartuntoja tulee ympäri vuoden.

Hiltunen-Back kertoo, että klamydiatartunnat ovat valtaosin Suomesta peräisin, tippurin ja kupan osalta noin puolet tartunnoista on tuotu ulkomailta.

–Yhdessä vaiheessa tippuritartuntoja saatiin paljon Kaukoidässä. Myös entisen Neuvostoliiton alue on sellainen, jossa on ollut tippuria ja kuppaa todella paljon, hän sanoo.

–Tilanne on kuitenkin tasoittunut, sillä ihmiset matkustelevat niin paljon.

Hiltunen-Back sanoo, että hivin osalta ei ole selkeää tietoa mistä tartunnat ovat peräisin, vaan se vaihtelee vuosittain.

–Hiv-tartuntoja tulee satunnaisesti mistä vain, mutta Suomessa on alle 200 uutta tapausta vuosittain, joten se on täällä aika harvinainen.

Kondomikaan ei aina suojaa

Kondomi antaa Hiltunen-Backin mukaan sataprosenttisen suojan oikein käytettynä hiviä, klamydiaa, tippuria ja kuppaa vastaan, mutta se pitää muistaa myös suuseksissä.

Kondomi ei kuitenkaan suojaa täysin esimerkiksi kondyloomaa aiheuttavalta hpv-virukselta eikä herpekseltä, jotka voivat esiintyä myös genitaalialueiden ulkopuolella.

–On kondomi silti parempi kuin ei mitään, Hiltunen-Back huomauttaa.

Oireisessa vaiheessa ei hänen mukaansa kannata olla yhdynnässä, sillä silloin herpes ja hpv-virus tarttuvat erityisesti. Virus voi tosin olla aktivoituna oireettomanakin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut