2-vuotias Jussi-koira etsii taloista hometta Lappeenrannassa

Homekoirat Uusi yritys on muuttanut Luumäelle.

Homekoirien käyttö kiinteistöjen ongelmien etsimisessä kasvaa.

Tätä mieltä on homekoirayrittäjä Saara Pulkkinen, jonka yritys Homekoirat S & S on äskettäin muuttanut Mikkelistä Luumäelle.

– Meillä on ollut neljän viikon jono pari vuotta. Puskaradio on tehokas kanava, hän kertoo.

Pulkkisella on neljä ahkeraa homekoiraa: Jyrki, Mauri, Jarmo ja Jussi, joista Jussi on vasta 2-vuotias. Vanhin Jyrki on 9 vuotta.

Pulkkisen mukaan Homekoirat S & S on tällä hetkellä ainoa Etelä-Karjalassa toimiva homekoirayritys. Muutto Etelä-Karjalaan johtui nimenomaan siitä, että valtaosa yrityksen kohteista on ollut Lappeenrannassa ja Imatralla.

Usein koiran apuun turvaudutaan, jos on olemassa jo epäilys sisäilmaongelmista.

– Anoppi on ehkä sanonut, että vaatteet haisevat. Anopilla on toiseksi paras nenä koiran jälkeen, Pulkkinen kertoo leikkisästi.

– Koira on hyvä esitutkija. Mittariin verrattuna koirassa on se etu, että koira löytää myös kuivia vaurioita, joita laite ei löydä.

Koiran avulla voidaan paikantaa, mistä outo haju tulee. Näytetutkimuksiin verrattuna koira on myös kustannustehokas, Pulkkinen kertoo. Hinta kahden koiran hometutkimukselta Homekoirat S & S:ssä on reilut 400 euroa kaikkine kuluineen. Hänen yrityksellään on myös rakennusalan osaamista ja yhtiö tekee kuntotarkastuksia.

Yrityksellä on tutkittavanaan noin 170 kohdetta vuodessa. Lappeenrannassa kohteita on ollut runsaasti ehkä sen takia, että yliopistokaupungissa on nuorempaa väkeä, jotka ovat tietoisia koiran käytöstä, Pulkkinen pohtii.

Koira löytää kohteen, hajun lähteen nopeasti, noin 20 minuutissa se etsii koko kiinteistön, hän lupaa.

– Mikään tutkimus ei ole 100-prosenttinen.

Pulkkisen mukaan homekoiran koulutus kestää noin pari vuotta. Hyvältä homekoiralta vaaditaan samanlaisia ominaisuuksia kuin poliisin räjähde- tai huumekoiralta.

Kaikki koirat eivät suinkaan sovi homekoiriksi. Homekoira ei saa pelätä esimerkiksi pintoja tai portaita eikä saa ottaa liiaksi kontaktia vieraisiin ihmisiin.

Pulkkisen nuorin koira Jussi on juuri aloittanut työelämän 2-vuotiaana.

Pulkkisella on ollut myös yksi koira, joka ei soveltunut homekoiraksi ja sille etsittiin uusi koti.

Homekoirat

Taloussanomien mukaan homekoiria käytetään yhä enemmän sisäilmaongelmien tutkinnassa. Yleisimmin homekoiran tilaaja on omakotitaloasukas, joka epäilee homeongelmaa kodissaan. Lehden mukaan homeongelmatietoisuus on tuonut alalle uusia homekoirayrittäjiä.

– Talojen rakennevaurioiden ja homekirjojen tunnistaminen on erittäin vaativaa, joten koirakon on osattava asiansa, lehti muistuttaa.

Lehti painottaa, että alalla on myös harrastemaisesti toimivia koirakkoja, joissa koira ei ole testattu ja osaava, eikä ohjaaja osaa tulkita koiraa.

Lehden mukaan noin vuosi sitten Suomessa toimi kolmisenkymmentä homekoirayrittäjää. Hinnat olivat tuolloin 250 eurosta ylöspäin

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut