Huumeiden vastaisen järjestön johtaja puolustaa rattikärystä epäiltyä Jari Sillanpäätä – "Herää myötätunto Jaria kohtaan"

Jari Sillanpää on myrskyn silmässä. Poliisi epäilee häntä amfetamiinin vaikutuksen alla ajamisesta. Lotta Åberg / arkisto

Mikko Välimaa

Rattijuopumuksesta epäilty iskelmälaulaja Jari Sillanpää saa myötätuntoa Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikalta

Vainikka kirjoittaa blogissaan, että Iltalehden keskiviikkona julkaisema uutinen Sillanpään huumekäryepäilystä kuvastaa suomalaisten muuttunutta suhdetta huumeidenja lääkkeiden käyttöön.

– Huumeiden käyttö on arkipäiväistymässä. Käytön arkipäiväistymiseen törmää jatkuvasti sekä työssä että vapaa-ajalla. Jaria kohtaan itselläni herää myötätunto. Hänen tulee kantaa vastuunsa, mutta hän tarvitsee tukea, Vainikka kirjoittaa.

Iltalehden tietojen mukaan poliisin partio pysäytti Sillanpään Helsingin keskustassa Lönrötinkadulla myöhään tiistaina. Hänen epäillään ajaneen amfetamiimin vaikutuksen alaisena.

Vainikka liittää julkkisten huumekäryt laajempaan ilmiöön, jossa työssäkäyvien huumeiden käyttö lisääntyy.

– (Se) liittyy usein työssä jaksamiseen ja rentoutumiseen. Piristeitä ja lääkkeitä saatetaan käyttää harkitusti pitkistä työputkista selviämiseen ja yksittäisten työtehtävien suorittamiseen tai vapaa-aikana arjesta irtautumiseen esimerkiksi viikonloppuna juhliessa. Omaa toimintaa ei yleensä mielletä huumeiden käyttönä ja sen vaikutusta toimintakykyyn ei ajatella, Vainikka toteaa.

Vainikan mukaan Sillanpään tapauksessa julkisessa keskustelussa ovat korostuneet "ääripäät". Itse hän ei näe viisaana, että epäilyn kohdetta lyödään "lailla päähän". Toisaalta hän ei kannata vaatimuksia huumeiden laillistamista.

– On syytä keskustella rakentavasti ja harkita tarkoin erilaisia huumepoliittisia vaihtoehtoja. Helppoja ratkaisuja ei ole. Yhteinen tavoite on kuitenkin se, että huumeriippuvaisten ja heidän läheistensä hyvinvointia tulee edistää, rikollisuutta ja huumausaineiden käytön riskejä on syytä vähentää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu