Lappeenrannassa tulee ilmoituksia kamalassa kunnossa olevista lemmikeistä koko ajan – Monet ovat henkitoreissaan

ELÄIMET   Esimerkiksi vesikilpikonna saatetaan hylätä luontoon, kun se kasvaakin liian isoksi. Niiden tuonti Suomeen on kielletty.

Hermanni oli täynnä sisäloisia ja korvapunkkeja saapuessaan. eläinkotiin Kissa jaksoi vain maata ja syödä. Hermanni voi todella huonosti matokuurien ajan mutta on nyt virkeämpi kun sisäloiset on saatu häädettyä. Hermannilla on vielä parin kuukauden kuntoutus edessä. Jasmin Muukka

Oona Laine

Lappeenrannan Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry julkaisi elokuun lopulla Facebook-sivullaan kuvan lemmikkirotasta, joka oli löytynyt luonnosta ja joutui sitten lopetettavaksi. Samalla yhdistys harmitteli, että tämä kesä on muutenkin ollut murheellinen rottien hylkäämisen suhteen.

– Mitään lemmikkiä ei saa hylätä luontoon ja on surullista etteivät ihmiset vaivaudu etsimään eläimelle uutta kotia, LSEY:n eläinkoti Pesän vastaava Laura Hölkki miettii.

Hölkin mukaan rotat eivät ole ainoa murheenkryyni. Esimerkiksi vesikilpikonnia on löydetty järvistä ja maasta ympäri Suomen.

– Monet ovat hankkineet niitä silloin, kun kilpikonnat ovat vielä pieniä. Kun ne kasvavat täysikokoisiksi, ne vaativat runsaasti tilaa ja vähintään 300-litraisen altaan, Hölkki kertoo.

– Helposti ihmiset sitten päättävät hylätä kilpikonnat luontoon, vaikka ne eivät siellä pärjää. Nykyään Suomeen ei saakaan onneksi tuoda vesikilpikonnia, eikä nykyisiä lemmikkejä ole lupa lisäännyttää. Kanta olisi saatava täältä pois pikimmiten, mutta se vie vielä kymmeniä vuosia.

Lukumääräisesti eniten LSEY:tä kuitenkin työllistävät kissat. Ilmoituksia kamalassa kunnossa olevista lemmikeistä tulee koko ajan.

– Kun ihmiset eivät leikkauta kissojaan ja päästävät ne kulkemaan vapaana, se on jo katastrofi. Toisaalta myös leikatut kissat voivat joutua pulaan luonnossa.

– Jotkut kissat osaavat pyydystää, mutta usein niitä kuitenkin löytyy järkyttävässä kunnossa. Voi olla, että ne ovat jääneet jumiin johonkin rakennukseen eivätkä ole saaneet ruokaa. Niille voi tapahtua ihan mitä vaan, Hölkki sanoo.

Moni kissa tarvitsee heti eläinlääkärin apua selviytyäkseen hengissä nälkiintymisestä tai muista terveysongelmistaan.

– Loppupeleissä meillä löytyy niille hyvin uudet kodit. Parillisten viikkojen sunnuntaisin voi kello 14-16 tulla vierailemaan eläinkoti Pesällä tai sopia oman ajan puhelimitse. Kissojamme adoptoidaan ympäri Suomen.

Tällä hetkellä Pesällä eletään vilkasta aikaa. Syksyllä löytyy paljon villiintyneitä, useamman kuukauden ikäisiä kissanpentuja, jotka vaativat reilusti sosiaalistamista ennenkuin niille voidaan etsiä uudet kodit. Kissanpentuja tulee Pesälle myös suoraan kodeista ja nämä pennut ovat onneksi useimmiten kesyjä.

– Yhdellä viikolla tuli 18 kissaa, joista pentuja oli reilusti yli puolet, Hölkki mainitsee.

LSEY:n tavoitteena on valistaa ihmisiä ja tuoda tunnetuksi näitä isoja ongelmia.

– Kun käyttää yhtä eläintä esimerkkinä, ihmiset tavallaan ymmärtävät asian helpommin. Heräävät siihen ajatukseen, että tällaista eläimet kohtaavat Suomessakin.

Haitallinen vesikotilo Saimaassa

Saimaan Vehkataipaleelta Lappeenrannan pohjoispuolelta löytyi elokuussa 2015 Suomen oloissa suuri vesikotilo. Kotilo määritettiin kesällä 2017 kuvien perusteella ympäristöhallinnon nilviäistyöryhmässä omenakotiloihin eli Pomacea-sukuun kuuluvaksi vierasperäiseksi lajiksi. On hyvin todennäköistä, että kotilo on päätynyt ihmisen toimesta Saimaaseen. Löytöpaikalla on sukellettu kuvaustilanteen jälkeen, mutta vesikotiloita ei ole enää havaittu. Suotuisissa olosuhteissa ne voivat lisääntyä nopeasti ja aiheuttaa monenlaisia haittoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu