ASUMINEN Taajama-alueen tonteilla kasvavat puut hiertävät naapurisopua Imatralla aina silloin tällöin.
Keväällä naapurin puut varjostavat niin, ettei oma piha sula, syksyllä ne varistavat lehtensä riesaksi ränneihin ja maahan. Mitä tehdä, kun naapurin puut ottavat päähän?
Imatran kaupungin metsätalousinsinööri Matti Luostarisen mukaan tilanne on kinkkinen.
– Tällaisia kyselyjä tulee vuosittain jonkin verran, mutta me kaupungilla emme voi tehdä asialle mitään, ellei sitten häiriö aiheudu kaupungin metsässä olevista puista. Laki sallii puun osien poistamisen vain siltä osin, kun ne tulevat tontin rajan yli, Luostarinen kertoo.
Huvin vuoksi ei kuitenkaan naapurin tontilla kasvavien puiden oksia voi lähteä katkomaan. Naapuruussuhdelain mukaan tontin haltijalla on oikeus poistaa naapurin puolelta pihalleen tulevat oksat ja juuret vain, jos niistä aiheutuu konkreettista haittaa. Haittaa kokevan osapuolen on ensisijaisesti pyydettävä puun haltijaa poistamaan juuret ja oksat. Jos puun haltija ei kohtuullisessa ajassa toimi pyynnön mukaisesti, on haittaa kokevalla osapuolella oikeus tehdä toimenpide itse – mutta vain rajalinjaan saakka.
Entä sitten, jos havaitsee naapurin puolella kasvavan puun lahoksi? Onko se pätevä syy saada puu pois päiväjärjestyksestä?
– Vaikka puu olisi laho, ei kaupunki voi edelleenkään velvoittaa tontin omistajaa kaatamaan puuta. Jos asuu vuokratontilla, on silloinkin vastuu haltijalla, eli tontilla asuvalla, Luostarinen selvittää.
Jos naapurit eivät pääse sopuun puiden kaatamisesta, on Luostarisen ainut ohje pitää kotivakuutukset kunnossa syysmyrskyjen varalta.
Jos puun haluaa kaataa taajama-alueella omalta tontilta, on siihen pyydettävä aina lupa kaupungilta. Haja-asutusalueella lupia ei tarvita. Luostarisen mukaan kaatoluvan saa Imatralla lähes poikkeuksetta muualla paitsi valtakunnallisesti suojelluilta pientaloalueilta Niskalammella sekä Imatran Voiman ja Kuparin asuinalueilla.
– Pitää olla maisemallisesti hyvin arvokas yksilö, ettei lupaa puun kaatamiseen heru. Niskalammella ja Kuparissa puusto on pitkälti rauhoitettua, joten siellä tilanne on eri, Luostarinen sanoo.
Kaupungilla ei omia metsureita ole ollut vuosikausiin, ja puun kaadot tehdään aina omakustanteena. Kaupunki ei kuitenkaan velvoita käyttämään puun kaadossa ammattilaista.
– Jos vaikka tuttava osaa kaataa puun, on se ihan sallittua. Kaupunki kuitenkin käyttää, ja suosittelemme muitakin käyttämään, sellaisia urakoitsijoita, joilla on verotiedot, eläkemaksut ja vastuuvakuutukset kunnossa, Luostarinen kehottaa.