Haluatko koulusi sisäilman kuntoon? Nyt voit hakea tiedeprojektiin

Koulujen sisäilmaongelmista on ristiriitaista tietoa, mutta se on varmaa, että huonosta sisäilmasta kärsitään ympäri Suomen. Jouni Lampinen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Koulujen sisäilmaan haetaan parannusta syksyllä starttaavassa suomalaispilotissa, jossa paneudutaan sisäilman parantamiseen.

Nyt kokeiluun haetaan mukaan sisäilmaongelmista kärsiviä suomalaiskouluja.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy toteuttaa pilotin yhdessä suomalaisten yritysten, Inspector Sec Oy:n, Bigdatapump Oy:n ja UniqAir Oy:n, kanssa.

Tavoitteena on saada tietoa sisäilman laadun vaikutuksista oppilaiden ja opettajien hyvinvointiin sekä sisäilman laadun mittaamisesta luotettavasti.

–Koulut pääsevät vaikuttamaan myös siihen, millaisia tulevaisuuden ratkaisuja sisäilman laadun määrittämiseksi ja tiedon hyödyntämiseksi kehitetään esimerkiksi erilaisten digitaalisten palvelujen muodossa, kertoo projektipäällikkö Kaisa Vehmas VTT:ltä.

Projektissa luodaan uudenlaisia personoituja sovelluksia ja palveluja käyttäjille yhdistämällä henkilökohtaisia fysiologisia mittauksia ja antureilta saatavaa tietoa sisä- ja ulkoilman laadusta.

Pilotissa kerätään tietoa sisäilman laadusta erilaisilla antureilla, joita asennetaan luokkahuoneisiin.

Pilotin aikana opettajille annetaan käyttöön rannetietokoneet henkilön fysiologisen tiedon keräämiseksi. He voivat myös antaa mobiilisovelluksen avulla palautetta siitä, millaiseksi he itse kokevat sisäilman laadun ja oman hyvinvointinsa.

Kokeilun toisessa vaiheessa opettajille jaetaan mobiilisovelluksen avulla toimintaympäristöön ja omaan hyvinvointiin liittyvää tietoa.

Pilotti toteutetaan syksyllä 2018, ja se kestää noin neljä kuukautta.

Lisätietoa: tanja.suomalainen@vtt.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu