Lappeenrannan kaupungille merkittävä rahoitus betonia korvaavan materiaalin kehittämiseen

Lappeenrannassa kehitetään betonia korvaavaa materiaalia usean eri tahon yhteistyönä. Kuvassa asiantuntijat Eeva Pihlajaniemi (vasemmalla) ja Terhi Jantunen. Lappeenrannan kaupunki

toimitus

Lappeenrannan kaupunki ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT kumppaneineen ovat saaneet merkittävän rahoituksen EU:lta betonin korvaavan rakennusmateriaalin ja uudenlaisen kaupunkikuvan kehittämiseen. Urban infra revolution -hankkeen kokonaiskustannukset ovat 4,2 miljoonaa euroa, josta EAKR:n Urban Innovation Action (UIA) -ohjelma rahoittaa 80 prosenttia eli 3,4 miljoonaa euroa. Loppu tulee hankkeeseen osallistuvilta organisaatioilta.

Kolmevuotisessa hankkeessa kehitetään metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirtoja yhdistämällä uusi kestävän kehityksen mukainen materiaali. Sen on tarkoitus korvata rakennusteollisuudessa betonia. Tavoitteena on myös kehittää täysin uudenlainen tapa rakentaa.

– Teknologisten ratkaisujen lisäksi tutkimme hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja uusia liiketoimintamalleja. Lisäksi hankkeen aikana kehitetään uuden materiaalin 3D-printtausta paikan päällä rakentamisessa, kertoo LUT:n Re-source-tutkimusalustan johtaja Mari Kallioinen

Hankkeessa kehitetään komposiittimateriaalia, jota voidaan vahvistaa esimerkiksi biokuiduilla. Sivuvirrat, joita hankkeessa hyödynnetään, ovat tuhka, viherlipeäsakka, rikastushiekka sekä rakennus- ja kuitujäte. 3D-tulostamisella ja uudella materiaalilla voidaan tehdä myös totutusta poikkeavan muotoisia rakennuksia.

– Betonin ja uuden materiaalin 3D-tulostuksen myötä voidaan ehkä vapautua rakentamisen kaavamaisesta muotokielestä ja tehdä kaarevia ja myös funktionaalisia muotoja. Uudesta materiaalista voisi syntyä vaikkapa entistä esteettisempiä meluvalleja, puiston penkkejä ja skeittiramppeja. Tämän vuoksi hankkeessamme on mukana muotoiluyrityksiä, sanovat asiantuntijat Terhi Jantunen ja Eeva Pihlajaniemi Lappeenrannan kaupungilta.

Mukana hankkeessa on myös imatralainen startup-yritys FIMAtec. Sen tehtävänä on kehittää uusien elementtien tulostamiseen soveltuva laite. FIMAtec on aiemmin kehittänyt betonielementtien 3D-tulostimen.

– EU-hanke toimii luonnollisena jatkumona FIMAtecin kehityspolulla, sillä uudet ympäristöystävälliset ja ominaisuuksiltaan ylivertaiset rakennusmateriaalit tulevat muuttamaan merkittävästi maailmaa jo lähitulevaisuudessa. FIMAtec haluaa olla tässä kehityksessä mukana ja toimia suunnannäyttäjänä, kertoo FIMAtecin liiketoimintajohtaja Antti Korhonen

Hanke polkaistaan käyntiin marraskuun alussa 2017, ja se kestää 31.10.2020 asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu