Facebook-virus postaa nimissäsi ryhmiin ja mainostaa lahjakortteja – "Se on rajoitettu tarjous"

Virus leviää nyt sitkeästi Facebook-ryhmissä, joihin voi kuulua tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Haittaohjelma postaa niihin henkilön tietämättä. Arkisto/Toni Tervo

Kaisa Paastela

Facebookissa riehuu virus, joka lähettelee henkilön puolesta postauksia ryhmiin, joihin tämä kuuluu.

Usein postauksissa mainostetaan tönköllä suomen kielellä Prisman lahjakorttia tai ilmaista bensaa. Poikkeuksena useisiin muihin viruksiin, tämä ei sisällä suoraa linkkiä haittaohjelman sivuille, vaan julkaisussa pyydetään kirjoittamaan Googleen hakusana, esimerkiksi "hereprisma500", jonka jälkeen pitäisi klikata hakutulosten ensimmäistä linkkiä ja "rekisteröityä" lahjakortin saadakseen.

"Minun täytyy tulostaa se ja seuraavaksi aion mennä kunnolla shoppaamaan. Suosittelen pitämään kiirettä, koska se on rajoitettu tarjous", virusviesti päättyy.

Luonnollisesti mitään linkkiä ei tule mennä googlehaun perusteella klikkaamaan eikä tietojaan syöttämään haittaohjelmien lomakkeisiin, mikäli haluaa välttyä tilinsä kaappaamiselta.

Joissakin Facebook-ryhmissä on jopa ryhdytty poistamaan jäseniä jatkuvasti toistuvien roskapostiviestien takia. Tervetulleeksi takaisin toivotetaan vasta sen jälkeen, kun henkilö on saanut koneensa putsattua haittaohjelmista.

Facebookissa pyörii jatkuvasti myös muita viruksia, kuten esimerkiksi Messenger-viestien välityksellä leviävä haitake, joka lähettää yksityisviestejä henkilön kavereille.

Muun muassa Kotimikro-lehti vinkkaa, että Facebookin viruksia voi torjua etsimällä selaimen asetuksista laajennukset ja lisäosat -kohta, ja poistaa kaikki oudot ja tuntemattomat laajennukset. Lisäksi selain tulee sulkea sekä Facebookin salasana vaihtaa.

Useissa ryhmissä neuvotaan lisäksi tutkimaan Facebookin omista asetuksista, mitä sovelluksia sinne on tullut hyväksyneeksi, ja poistamaan kaikki epämääräinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu