Ajokorttiuudistus etenee eduskuntaan – tämä kaikki muuttuu autokouluissa

Jari Pietiläinen

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esityksen ajokorttilain muuttamisesta. Esityksen tarkoituksena on selkeyttää ja keventää ajokorttikoulutuksen sääntelyä sekä edistää uusien vaihtoehtoisten opetusmenetelmien käyttöä.

Ajokorttilain astuessa voimaan se muuttaisi muun muassa perinteistä autokouluopetusta. Esimerkiksi opetussisältöjen tarkasta määrittelystä luovuttaisiin.

Ajo-opetuksen antaminen ja ajoharjoittelu olisivat silti edelleen luvanvaraisia, mutta opetukseen sisällytettäisiin turvallisuutta painottavia osioita.

– Muutoksilla otetaan nykyistä paremmin huomioon oppilas: mitä hän osaa, mikä koulutusvaihtoehto sopii hänelle ja kuinka paljon opetusta hän tarvitsee. Ajokorttikoulutuksen hankkimiseen tulee enemmän vaihtoehtoja, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner toteaa.

Henkilöautokorttien suorittajille esitetään pakolliseksi kahdeksan tunnin mittaista riskientunnistamiskoulutusta.

Uuden lain myötä ajokorttien suorittaminen muuttuisi tutkintopainotteiseksi, mutta samalla kun tutkintojen vaativuutta nostetaan. Jatkossa luovuttaisiin myös viranomaisten vahvistamista opetussuunnitelmista ja B-kortin nykyisestä vaiheistuksesta.

Tutkintojen vaativuuden ohella aiotaan tehostaa uusien kuljettajien rikkomusseurantaa. Jos kuljettajalle määrätään ajokieltoa, ajokortti palautetaan vasta sen jälkeen, kun hän on saanut lisäkoulutusta.

Koulutuksen tavoitteena on ehkäistä kuljettajan riskikäyttäytymistä.

Autokouluopetukseen voisi osallistua jatkossa jo 16-vuotiaana, mutta ajokortin saa silti tulevaisuudessa vasta 18-vuotiaana.

Poikkeuksen tekee ammatillinen kuljettajakoulutus, jonka piirissä ajokortin voi saada jo 17-vuotias.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu