Verkkolehdessä pilotoidaan uutta sovellusta – lukijat saavat ilmaista tunteitaan

Riikka Jokinen

Mediatalo Keskisuomalaiseen kuuluva Helsingin Uutiset pilotoi verkkolehtensä artikkeleissa uutta sovellusta, jonka avulla lukijat voivat ilmaista uutisten herättämiä tunteita ja nähdä toistensa reaktiot.

Käytössä oleva teknologia mahdollistaa uutisten synnyttämien tunteiden ilmaisemisen rakentavalla, anonyymilla tavalla. NayaDaya-niminen sovellus otettiin käyttöön tiistaina 24. lokakuuta.

Tunnesovellusta jaetaan uutisten mukana myös muihin Etelä-Suomen Median lehtiin.

–On kiinnostavaa nähdä, miten lukijamme reagoivat mahdollisuuteen ilmaista juttujen herättämiä tunteita. Tunnedatan analysointi osoittaa, minkälaiset aiheet ja artikkelit herättävät eniten tunteita.

–Hyödyntämällä ihmisen koko tunneskaalaa nostamme päivänvaloon jotain sellaista, mikä on tähän asti ollut pimennossa, sisältöjohtajaSilja TenhunenKeskisuomalaiseen kuuluvasta Etelä-Suomen Mediasta toteaa.

NayaDaya Oy:n CEO ja co-founderTimo Järvinenkertoo, että sovelluksella pyritään vastaamaan ihmisten emotionaalisiin perustarpeisiin.

–Mielestämme kaikki tunteet ovat sallittuja ja niiden kehittävä ilmaisu oikeutettua. Uskomme tunnevuorovaikutuksen lisäävän lukijoiden sitoutumista ja tuottavan hyödyllistä tietoa toimitustyön ja yleisen keskustelun tueksi, hän sanoo.

Vuorovaikutusdigitaalisissa uutismedioissa on viime vuosina muuttunut rajusti.

–Verkkokeskustelut ovat kärjistyneet kolmen viimeisen vuoden aikana etenkin voimakkaasti tunteita herättävien tapahtumien ympärillä. Kärjekäs ajatustenvaihto vieraannuttaa osan lukijoista ja vääristää helposti käsitystä yleisestä mielipiteestä, Tenhunen sanoo.

NayaDayaon suomalainen innovaatio, joka sisältää monikielisen, uudenlaisia tunneikoneja hyödyntävän verkkosovelluksen sekä tunnedataa kokoavan ja jalostavan pilvipalvelun.

Ratkaisu perustuu viimeisimpään tieteelliseen tunnetutkimukseen, joka maksimoi tunteiden erottelukyvyn ja ilmaisuvoiman sekä takaa tunnedatan merkityksellisyyden, kattavuuden ja vertailukelpoisuuden.

Helsingin Uutiset on Suomen suurin kaupunkilehti, jonka digi- ja paperiversioiden kokonaistavoittavuus on 220 000 lukijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu