Idea lähti opinnäytetyöstä: Lappeenrantalainen market laittoi kaikki apuvälineet uudella tavalla

KAUPPA   Eksoten projektikoordinaattorin ideasta lähdettiin toteuttamaan kokonaisuutta, jossa pienet ja isot apuvälineet kootaan kaupassa yhteen paikkaan.

Eksoten projektikoordinaattori Mira Vidén (vasemmalla), valmiuskoordinaattori Kristiina Kapulainen ja Eekoon asiakkuus- ja hallintopäällikkö Antti Heinonen ovat tyytyväisiä uuteen konseptiin. ”Yksinkertainen idea, mutta jonkun vain piti saada se”, toteaa Heinonen. Riina Haapala

Riina Haapala

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja Etelä-Karjalan osuuskauppa Eekoo ovat lanseeranneet Arjen avuksi -tuoteseinän Lappeenrannan Prismaan.

Idea tähän lähti projektikoordinaattori Mira Vidénin opinnäytetyöstä. Vidén kertoo, että hän halusi opinnäytetyönsä kehittämistehtävän liittyvän jollain tavalla apuvälineisiin. Hän kuitenkin törmäsi siihen, että monen ikäihmisen mielessä apuväline on sama kuin rollaattori eivätkä he kokeneet ”olevansa vielä niin vanhoja”.

Vidén haastatteli opinnäytetyötään varten myös palveluohjaajia, jotka kertoivat, ettei heidän työaikansa riitä netissä surffailuun, jotta kaikkia tarpeellisia välineitä voisi etsiä.

– Tiesin, että täällä on juttuja ja saatiin lupa käydä kuvaamassa ja katsomassa, Vidén kertoo.

Sen jälkeen hän oli yhteydessä Etelä-Karjalan osuuskauppa Eekoon asiakkuus- ja hallintopäällikkö Antti Heinoseen, ja tiedusteli, voisiko Prismassa koota kaikki arjen helpottamiseen tehdyt tuotteet yhteen paikkaan.

– Esimerkiksi laatikon ja oven sulkimet löytyivät lastentarvikkeiden seasta. Kenellä ikäihmisen läheisellä käy mielessä etsiä sieltä? Vidén huomauttaa.

– Jää ehkä hakematta, jos ei tiedä, jatkaa Heinonen.

Heinonen kertoo, että heillä oli mahdollisuus tiivistää omia hyllyjään ja koota kaikki apuvälinekategoriaan kuuluvat tuotteet yhteen paikkaan. Näin ne on helpompi löytää, eikä niiden etsimistä tarvitse häpeillä.

– Saa omaehtoisesti löytää eikä joku tuputa, sanoo valmiuskoordinaattori Kristiina Kapulainen Eksotelta.

Arjen avuksi -konseptin pilotointi aloitettiin Prismasta, mutta sitä on tarkoitus laajentaa. Heinonen kertoo, että todennäköisesti hyvin nopeasti pohditaan vastaavaa Imatran Prismaan. Haasteena on, miten sitä voidaan laajentaa pieniin kuntiin.

– Voi olla, että kauppaan tulee kansio, jossa on lista apuvälineistä ja niitä voi pyytämällä tilata, Vidén sanoo.

Projekti on toteutettu Eksote-vetoisesti eikä se ole sidoksissa kaupalliseen toimijaan.

– Positiivista, jos lähtee idea leviämään, Heinonen sanoo.

Hylly on ollut paikallaan nyt pari viikkoa, mutta Heinonen uskoo sen olevan tarpeen.

– Jos mietitään, miten maakunnan ikärakenne kehittyy, potentiaalisia asiakkaita on paljon.

Vidén ja Kapulainen myös muistuttavat, ettei apuvälineitä tarvitakseen tarvitse olla tietyn ikäinen.

– Jos asuu yksin ja on loukannut käden tai jalan, ei tarvitse olla ikäihminen, että tarvitsee apua, Vidén muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu