Siili sai kynttiläillallisen Imatralla – Pariskunta loihti foliosta pöytähopeat

SIILIT Pariskunta päätti tarjota siileille hienomman ruokailukokemuksen.

Siililauma pyörii säännöllisesti pihallamme iltaisin kello kuuden jälkeen, Jenni Jaskari kertoo ruokalijoista. Jenni Jaskari

toimitus

Jenni Jaskarin ja Tommi Laaksosen pihalla on käynyt viime kuukausina kova vipinä, kun siilit ovat löytäneet pihamaan. Pariskunta ei ole suinkaan jäänyt toimettomaksi vieraiden kanssa, vaan näitä on alettu ruokkia.

– Istuimme keväällä saunassa, kun näin ikkunasta siilin tallustelevan pihamaalla. Juoksin lauteilta viemään talvihorroksesta nousseelle yksilölle ruokaa, Jaskari kuvailee ensimmäistä kohtaamistaan.

Ensimmäisien ruokintakertojen jälkeen Jaskari päätti rakentaa siileille ruokintakatoksen, joka suojaa niitä muilta eläimiltä. Vähitellen rakentamisvastuu siirtyi Tommi Laaksoselle. Nyt avoparin pihamaalta löytyy kolme talvipesää, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen ulkomuotonsa.

– Yhden pesän esikuvana on oma talomme, jossa on keltaiset seinät ja punainen katto. Rakenteina tässä ovat huopakate ja lautavuoraus, Laaksonen esittelee pesien parhaimmistoa.

Kaksi muuta pesää ovat ottaneet innoituksensa maailman rakennustyyleistä. Tontilta löytyy iglu ja tiipii, jotka on rakennettu kevytpeitteestä ja laudoista.

Jaskarin ja Laaksosen pesiin on jo löytynyt tälle syksyä asukkaita.

– Tähän mennessä yhdessä pesässä on pesiytyneitä. Huopakatettua luksusmallia ei vallattu ensimmäisenä, vaan asukkaat valitsivat iglun, Laaksonen toteaa siilien tiukasta ratkaisusta.

Pariskunta päätti tarjoilla pihamaalla kesäänsä viettäneille siileille myös hieman hienomman ruokailuvaihtoehdon.

– Näin netissä kuvia erilaisista rakennelmista, joissa siilejä ruokittiin. Eräs oli siilibaari, jossa siilit olivat syömässä, Jenni Jaskari kertoo muiden ruokintatavoista.

Jaskari ja Laaksonen loihtivat pihalleen kynttiläillallisen, jolla pöytähopeana toimi folio. Talon tarjoamana päivän annoksena siili nautti häränlihapateeta, kukkien koristaessa kynttilöin valaistua pöytää.

Jokainen ruokailukerta ei ole suinkaan kukkain koristeltu, edes siilille.

– Normaalisti sekoitamme lihasäilykkeitä kissanraksuihin. Talven lähestyessä lisäämme ruokaan öljyä sekä murskattuja maapähkinöitä, siilin talvipainon pitäisi olla yli 800 grammaa. Kuivia nappuloita siileille ei saa antaa, koska ne turpoavat vatsassa, Jaskari kertoo siilien ruokinnasta.

Jaskarin mukaan pihamaan siileistä kannattaa pitää erityistä huolta aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Näinä aikoina siileillä ei ole tarjolla hyönteisiä, jotka ovat niiden luontaista ravintoa.

Kommentoi

Palvelut