Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Soinin nuoruudensankari kuoli – Näytteli yllätysroolin Kaurismäki-elokuvassa

Suomen maaseudun puolueen entinen kansanedustaja Mikko Vainio on poissa. Vainio kuoli eilen sunnuntaina 94-vuotiaana.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini (sin.) kirjoittaa entisen puoluetoverinsa poismenosta plokissaan tänään maanantaina.

– Mikko Vainio oli hieno mies. Varreltaan vähäinen, sydämeltään suuri. Tunsin Mikko Vainion kymmeniä vuosia. Hän oli yksi nuoruuteni sankareista, unohdetun kansan edustaja ja Veikko Vennamon luottomies, Soini luonnehti.

Vaikka Vainio olikin takavuosina SMP:n tunnettu vaikuttaja, harva kuitenkin tiesi hänen yhteyksistään kotimaiseen elokuvaan. Hän tekee luontevan roolin Aki Kaurismäen ohjaamassa elokuvassa Calamari Union, joka sai ensi-iltansa helmikuun alussa 1985.

Vainio esittää Kaurismäen kulttielokuvassa – yllätys, yllätys – kansanedustajaa.

Erikoiseksi elokuvan tekee se, että siinä esiintyy peräti viisitoista Frankia, jotka kulkevat ahtauden, tietämättömyyden ja nälän leimaamasta Kallion kaupunginosasta kohti eteläistä Eiraa, joka on kuuluisa tasaisista leveistä kaduistaan ja raikkaasta ilmastaan.

Elokuvassa Frankeja esittävät muun muassa Kari Heiskanen, Sakke Järvenpää, Sakari Kuosmanen, Dave Linholm, Pate Mustajärvi, Pirkka-Pekka Petelius ja Matti Pellonpää