Lappeenrannan koulurakentamisessa alkaa ruuhka – Neljä isoa hanketta tulossa lähivuosina

Rakentaminen Lappeenrannan neljä merkittävintä kouluhanketta maksavat yhteensä noin 80–90 miljoonaa euroa.

Lauritsalan koulun 9C-luokkalaiset kertovat, että monella on ollut pääkipua ja hengenahdistusta. Mediateekissa on paras ilma, mutta liikuntasalissa erityisen huono. Kuvassa Elina Pakanen (oik.), Kiia Narinen, Milla Suhonen, Ella Pöllänen ja Aleksandra Antonov. Heikki Kemppainen

Heikki Kemppainen

Lappeenrannassa on alkamassa lähivuosina koulurakennusten voimakas investointibuumi.

– Monet koulut ovat tulleet siihen ikään, että ne vaativat peruskorjausta, Lappeenrannan Toimitilat Oy:n toimitilajohtaja Katri Tolvanen kertoo.

Neljä merkittävintä kohdetta ovat Kesämäenrinteen koulu, Joutsenon koulukeskus, Lauritsalan koulu ja Sammonlahden uusi koulukeskus. Näistä Joutsenossa ja Lauritsalassa mietitään joko peruskorjausta tai uuden rakentamista. Sammonlahden koulu joko peruskorjataan, laajennetaan tai rakennetaan kokonaan uusi. Aikataulu täsmentyy hankesuunnittelun myötä.

Neljän suurimman kohteen kustannukset ovat noin 80–90 miljoonaa euroa. Oppilaita niissä on yhteensä noin 3000.

Kesämäenrinteen koulun peruskorjauksen toteutussuunnittelu on käynnistymässä, mutta lopullinen päätös suunnittelun käynnistämisestä puuttuu vielä. Hankkeen budjetti on 10,8 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen on tarkoitus valmistua vuoden 2019 aikana. Remontti alkaisi ensi vuoden lopulla tai vuonna 2019.

Joutsenon koulukeskukseen on suunnitteilla peruskorjaus tai kokonaan uuden koulun rakentaminen. Hanke on suunniteltu toteutettavaksi vuosina 2019–21. Hintalappu on tällä hetkellä lähes 23 miljoonaa euroa.

Lauritsalan kouluun harkitaan pesukorjausta tai uuden rakentamista. Hanke on suunniteltu vuosille 2021–22 Hinta olisi noin 22 miljoonaa euroa.

Sammonlahden koulukeskuksen hintalappu on näillä näkymin yli 30 miljoonaa euroa.

Näiden lisäksi Voisalmeen on mietitty peruskorjausta tai kokonaan uutta koulua vuosina 2023–24.

Ennen Sammonlahden koulurakennuksen peruskorjauksen, laajennuksen tai uuden rakennuksen valmistumista joudutaan tekemään väliaikaisia ratkaisuja. Yksi ongelmallinen rakennus on ollut Skinnarilan koulu, jossa noin 10 prosenttia koulun oppilaista on kokenut oireita, joiden he epäilevät aiheutuneen koulurakennuksesta.

Skinnarilan toimipisteen esikoululaisille hankitaan väistötilat Sammonlahden päiväkodin läheisyydestä seurakunnan tiloista. 1–2-vuosiluokkien oppilaille väistötilat hankitaan entisen Liesharjun päiväkodin tiloista. 3–6-vuosiluokkien oppilaille hankitaan väistötilat Lappeenrannan teknillisen yliopiston tiloista.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta on ehtinyt kritisoida alakoululaisten sijoittamista yliopiston tiloihin, mutta Tolvasen mukaan ratkaisu on hyvä.

– Muualla Suomessa lukioita toimii ylipiston tiloissa, kuten esimerkiksi Aalto-ylipistossa. Niistä on saatu hyviä kokemuksia.

Isojen rakennushankkeiden lisäksi Lappeenrannassa on lukuisia kouluja, joissa oppilaat tai opettajat ovat kokeneet saaneensa oireita, joiden he epäilevät johtuneen rakennuksesta. sisäilmaongelmien vuoksi. Jopa uudessa Pontuksen koulussa on ollut oireilua.

Lavolan koulussa tehdään tällä hetkellä tiivistämistä riskien elimoimiseksi. Joutsenossa on myös tiivistetty rakenteita ja Lauritsalan koulun tiivistyksiin käytettiin vuosina 2016–17 yli miljoona euroa. Voisalmessa ja Kimpisessä on myös ollut oireilua.

– Lähes jokaisella koululla on tainnut joku kokea oireita ja epäilee rakennuksen aihettaneen oireilua. Tieto oireilusta saadaan terveydenhuollon kautta, Tolvanen tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu