Imatralla talossa vääränmallinen katto – Kaupunki ei myöntänyt rakennuslupaa

RAKENTAMINEN   Moduulitalot Suomi Oy:n paritalohanke Imatran Meltolassa kaatui kattotyyppiin.

Havainnekuvassa paritalo, jonka Moduulitalot Suomi Oy olisi rakennuttanut Meltolan Niittykujalle, jos se olisi mennyt rakennusvalvonnassa läpi. Moduulitalot Suomi Oy

Mari-Anna Rossi

Meltolan eteläosan Niittykujan uudisrakennusalueelta on myyty yhteensä neljä tonttia. Yksi tontin varanneista on Moduulitalot Suomi Oy, jonka paritalo on jo ennakkomarkkinoinnissa. Arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo Oy:n suunnitteleman modernin paritalon olisi määrä valmistua vuonna 2018, mutta kaupunki ei myöntänyt talolle rakennuslupaa.

Talon ennakkomyynnistä vastaavan Jukka Huhtamäen mukaan rakennusluvan saanti jäi kiinni vääränmallisesta katosta.

– Alueelle toivottiin harjakattoisia rakennuksia. Näyttää siltä, ettei rakennusvalvonta hyväksy meidän pulpettikattoista malliamme alueelle, joten joudumme etsimään uuden tontin, Huhtamäki kertoo.

Imatran kaupungin rakennusvalvonnan mukaan esitettyä talomallia ei voitu hyväksyä tontille, sillä suunnitelma ei ollut alueelle laaditun rakentamistapaohjeen mukainen. Asemakaavan laadinnan yhteydessä on alueelle on laadittu rakentamisohje, joka annetaan tontin ostajalle tontinluovutuksen yhteydessä. Rakennusvalvontapäällikkö Ritva Ihalaisen mukaan on hyvin poikkeuksellista, että taloa markkinoitiin jo etukäteen suunnitelmilla, joita ei oltu hyväksytty ennakkoon.

– Tontinsaajan on pitänyt olla tietoinen rakentamisohjeesta tontin varauksen yhteydessä. Rakentamistapaohjeesta poikkeaminen ei olisi tasapuolista heitä kohtaan, jotka ovat jo aiemmin rakentaneet alueelle.

Huhtamäki sanoo, että rakennusmääräyksistä pyritään ottaman aina etukäteen hyvin selvää, mutta tällä kertaa tilanne pääsi yllättämään.

– Rakennusviranomaisten tehtävä on valvoa, että rakennukset täyttävät alueen vaatimukset. Ja meidän rakentajien on kyettävä täyttämään vaatimukset. Eli emme koe tässä asiassa mitään vääryyttä, Huhtamäki huomauttaa.

Moduulitalojen pulpettikattoisen paritalon arkkitehtuurissa isossa roolissa on parvi, jota ei saada rakennettua harjakattoiseen taloon. Nyt tilanteen suhteen on otettu aikalisä.

– Mietimme vielä arkkitehdin kanssa, onko asialle mitään tehtävissä. Harjaa ei tässä kuitenkaan voida muuttaa. Etsimme ehkä talolle uuden tontin, mutta Imatralla kiinnostus on ollut kovin vähäistä muutenkin, Huhtamäki harmittelee.

”Paritaloille ei ole kysyntää Imatralla.

Huhtamäki ihmettelee Imatran vähäistä kysyntää paritalojen suhteen, vaikka rakennuskustannukset jäävät omakotitaloja selvästi alhaisemmaksi.

– Paritaloille ei selvästikään ole Imatralla kysyntää niin paljon, kuin muualla Suomessa. Imatra on hyvin omakotitalovoittoinen kaupunki, ja Imatran vähäinen kiinnostus paritaloihin on yllättänyt.

Tonttikauppa piristymässä

Tänä vuonna Imatralla on luovutettu reilu kymmenen omakotitonttia. Lisäksi on mennyt pari pientalotonttia, yksi palvelutalotontti ja yksi kerrostalotontti.

Meltolan alueella on tarjolla yksi tontti Kärrykujalla ja yksi Haikolankadulla. Niitty- ja Liekakujan alueella on ollut tarjolla 18 tonttia, joista neljä on varattu tai luovutettu. Vapaina on vielä 14 tonttia.

Sienimäenrannan II-alueen tontit ovat kiinnostaneet eniten. Enää yksi tontti on vapaana kyseisellä alueella. Myös Ritikankoskelta on mennyt kaupaksi useampia tontteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu