Mökki keskellä ei mitään ei kelpaa vakituiseksi asuinpaikaksi – poikkeamisluvan heltiäminen ei ole itsestäänselvyys

Ritva Taitokari nauttii elämästään entisellä kesämökillään Pienpaljärven rannalla. –Sanon vieläkin, että olen mökillä, vaikka olemme asuneet täällä vakituisesti jo kuusi vuotta. Viihdyn täällä erinomaisesti. Tykkään olla omassa rauhassa, eikä minua pelota asua metsän keskellä. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Ruokolahden kunnalle tulee vuosittain kyselyjä mökin muuttamisesta vakituiseksi asuinpaikaksi. Vapaa-ajan rakennuksen muuttaminen vakituiseksi asunnoksi onnistuu kaavoitetuilla rannoilla edelleen vain poikkeusluvalla. Ruokolahdella, kuten monessa muussakin kunnassa, on ranta-alueilla voimassa lainvoimaiset rantayleiskaavat, joissa on määritelty rakennuspaikkojen käyttötarkoitus.

– Käyttötarkoituksen muutoksen poikkeamisluvan käsittelee kunnanhallitus. Jokainen tapaus tutkitaan erikseen maankäytöllisenä ratkaisuna, selvittää Ruokolahden kunnan teknisten palvelujen toimialajohtaja Arja Villanen

Ei ole itsestään selvyys, että poikkeamislupa heruisi. Rakennuksen tulee täyttää pysyvän asumisen rakennukselta edellytetyt vaatimukset, jotka rakennustarkastaja arvioi tapauskohtaisesti. Yleensä vanha kesämökki ei ilman mittavia remontteja näitä vaatimuksia täytä. Ikkunat voivat olla liian pieniä, huonekorkeutta ei ole riittävästi ja lämpöeristeet tai ilmanvaihto eivät ole riittävät. Mökin pitää kuulua myös vesi- ja jätehuollon piiriin, ja tieyhteyden on oltava sellainen, että postin jakelu toimii, hälytysajoneuvot pääsevät pihaan ja koulukyyti järjestyy.

Toinen vaihtoehto on tutkia kaavallisesti lomarakennuspaikkojen muutosta pysyvään asumiseen. Ruokolahdella on menossa Saimaan alueen sekä sisäjärvien alueen rantayleiskaavojen tarkistus luonnosvaiheessa.

– Molemmille alueille on haettu käyttötarkoituksen muutoksia, Villanen sanoo.

Hän muistuttaa, että käyttötarkoituksen muutos ei onnistu ei ole yleensä sen helpompi ratkaisu, vaikka kesämökkitontille olisikin suunnitelmissa rakentaa kaikkia nykyvaatimuksia täyttävä omakotitalo.

– Ilman poikkeamislupaa tai kaavallista käsittelyä rannalla sijaitseva omakotitalo ei muutu pysyväksi asunnoksi.

Rantarakennus

Mökin rakentaminen vakituisesti asuttavaksi tai olemassa olevan mökin muuttaminen vakituiseksi asunnoksi vaatii yleensä poikkeamispäätöksen, jos alue on kaavoitettu tai lupa on alun perin myönnetty vapaa-ajan asunnolle.

Ympäri vuoden käytettäväksi tarkoitettu loma-asunto on rakennettava uutta omakotitaloa vastaavaksi.

Rakentamisen minimietäisyydet rannasta vaihtelevat kunnittain. Mökkiä ei saa juuri missään rakentaa 20 metriä lähemmäksi rantaa.

Monissa kunnissa rantaviivan minimimitta on noin 40–50 metriä ennen kuin lupa rakentamiseen voidaan myöntää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut