Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amiksilla enemmän seksikokemuksia kuin lukiolaisilla Etelä-Karjalassa – yli puolet ollut sukupuoliyhdynnässä

Nuoret Etelä-Karjalassa joka toisella ammattikoululaisella tai -opistolaisella on ollut sukupuolista kanssakäymistä.

Etelä-Karjalassa ammattikoululaisilla, amiksilla, ja -opistolaisilla on enemmän seksikokemuksia kuin lukiolaisilla.

Kouluterveyskyselyssä selvisi, että Etelä-Karjalassa noin 57 prosenttia kouluterveyskyselyyn vastanneista ammattiopiskelijoista on ollut sukupuoliyhdynnässä. Vastaavasti Etelä-Karjalan lukioiden 1–2-luokkalaisista 37 prosenttia oli ollut sukupuoliyhdynnässä.

Nuorten kokemuksia seksistä kyseltiin keväällä tehdyssä valtakunnallisessa kyselyssä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten Lasten ja nuorten ehkäisevien palveluiden palvelupäällikkö Kirsi Leinonen kertoo, että sukupuoliset kokemukset liittyvät nuoren elämäntilanteeseen ja mitä nuori tekee vapaa-ajalla.

– Vapaa-aika, harrastukset ja kaverit ovat hirveän tärkeitä, hän kertoo.

– Vanhemmilla on iso merkitys. Vanhempien pitäisi olla kiinnostuneita, mitä nuori tekee ja kenen kanssa.

Hänen mukaansa vastaukset ovat luotettavia, sillä otos on iso ja nuoret ovat voineet vastata luottamuksellisesti. Tämän vuoksi lukuihin ei tiettävästi vaikuta merkittävästi, jos osa nuorista on vastannut virheellisesti seksikokemuksistaan tai liioitellut niitä.

Myös 8.–9.-luokkalaisilta kyseltiin heidän seksikokemuksiaan. Etelä-Karjalassa noin joka kuudes kertoi olleensa sukupuoliyhteydessä. Valtakunnallinen luku oli hieman isompi.

Nuoret huomioivat yleensä ehkäisyn. Lukiolaisista vain 3,5 prosenttia ei ollut käyttänyt ehkäisyä viimeisimmässä yhdynnässä Etelä-Karjalassa. Vastaava valtakunnallinen luku oli 4,6 prosenttia. Ammattikoululaisista ja -opistolaisista vajaa 5 prosenttia ei ollut käyttänyt ehkäisyä viimeisimmässä yhdynnässä Etelä-Karjalassa. Koko maassa ehkäisyä ei ollut käyttänyt 7,5 prosenttia amiksista.

– Hyviä lukuja, mutta vaatii edelleen valistusta, asiallista keskustelua ja asenteisiin vaikuttamista, Leinonen tiivistää nuorten ehkäisystä huolehtimisen.

Tämä näkyy osittain Etelä-Karjalassa raskauden keskeytysten vähenemisenä. Vuonna 2015 Etelä-Karjalassa tehtiin 75 raskauden keskeytystä tuhatta vastaavanikäistä naisten kohden ikäluokassa 15–24-vuotiaat. Viime vuonna luku aleni 71 raskauden keskeytykseen tuhatta vastaavanikäistä naista kohden. Tosin Imatralla oli raskauden keskeytyksissä piikki vuonna 2015.

Etelä-Karjalassa 13–17-vuotiaissa raskauden keskeytykset vähenivät kahdeksasta seitsemään. Valistus on tehnyt tehtävänsä.

Moni nuori miettii, mikä on oikea aika aloittaa seksi.

– Yksi hyvä merkki voisi olla se, että pystyy puhumaan ehkäisystä ja seksistä kumppanin kanssa. Jos ei pysty puhumaan, kannattaa odottaa, Leinonen neuvoo nuoria pareja.

Leinonen neuvoo, että ehkäisy on asia, josta kannattaa keskustella luotettavan aikuisen kanssa. Mieluummin ennen teini-iän muutoksia, parempi ajoissa kuin liian myöhään, hän muistuttaa. Jos omien vanhempien kanssa ei ole mahdollisuutta puhua, voi olla hyvä olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. On myös hyvä puhua jonkun luottavan aikuisen kanssa, jos tuntee lämpimiä tunteita samaa sukupuolta kohtaan.

Leinonen tietää, mikä nuoria mietityttää ennen ensimmäistä seksikokemusta.

– Moni nuori miettii suoritusta, esimerkiksi liittyykö siihen kipua ja osaako. Nuorille se on äärimmäisen jännittävä asia.