Sisäilmaongelmat vaivaavat myös rajavartiolaitosta Immolassa – Osa oireilevista tekee töitä kotoa käsin

SISÄILMA   Rajavartiolaitos Immolassa saa väistötilat käyttöönsä tämän kuun lopussa.

Rajavartiolaitoksen esikunnan kiinteistömestari Heikki Matikainen esittelee Immolan rajavartiolaitoksen väistötiloja, jotka otetaan käyttöön sisäilmaongelmien vuoksi viimeistään maaliskuun alussa. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunta siirtyy väistötiloihin 1970-luvulla rakennetusta esikuntarakennuksesta siellä havaittujen sisäilmaongelmien vuoksi.

”Kaikkemme tehdään, että saadaan terveet tilat tänne.

Rajavartiolaitoksen rakennukset omistava Senaatti-kiinteistöt luovuttaa väistötilat Rajavartiolaitoksen käyttöön marraskuun lopussa, jonka jälkeen aloitetaan varustelu ja kalustaminen. Tavoitteena on, että esikuntarakennuksesta kaikki ovat siirtyneet väistötiloihin viimeistään maaliskuun alussa.

Väistötiloihin siirrytään myös muun muassa vanhasta, 1930-luvulla rakennetusta esikunnasta. Esikuntarakennus on ollut pois käytöstä jo viime keväästä asti, samoin vanha ruokala. Ruokailu on siirretty upseerikerhon tiloihin. Vanhassa esikunnassa sijainneita työpisteitä on siirretty niin ikään upseerikerholle sekä komppaniarakennukseen.

Sisäilmaongelmia on myös muissa rajavartiolaitoksen rakennuksissa. Tilanne on huolestuttava, sillä Senaatti-kiinteistöjen Itä-Suomen alueen aluejohtaja Jyrki Reinikaisen mukaan altistuneet voivat saada oireita lähes missä tahansa tilassa Rajavartiolaitoksen alueella. Osa oireilevista tekee töitä kotoa käsin.

Rajavartiolaitoksen esikunnan kiinteistömestari Heikki Matikainen toteaa, että Rajavartiolaitoksella oireilevia on useita.

– Kaikkemme tehdään, että saadaan terveet tilat tänne, hän sanoo.

Reinikaisen mukaan on todennäköistä, että 70-luvulla rakennettu esikuntarakennus puretaan pois, ja tilalle rakennetaan uudisrakennus. Myös muiden rakennusten peruskorjaukset tulevat olemaan hyvin mittavia, joten Reinikaisen mukaan voidaan puhua lähes uudisrakentamisesta.

Vanha esikuntarakennus sekä 30-luvun komppaniarakennukset ovat suojeltuja, joten niiden suhteen toimenpiteet ovat haastavammat.

– Kuuntelemme Museoviraston ohjeita. Rakennusten historialliset arvot pitää säilyttää. Ruokala ei sovellu nykyaikaisen keittiötekniikan paikaksi enää, joten sille mietitään muuta käyttöä, kuten vaikka majoitustilaa, Reinikainen selvittää.

Sisäilmaongelmien lisäksi alueella tehdään mittavaa kokonaistarkastelua. Hankesuunnittelussa kartoitetaan koko rakennuskannan kunnostustarve. Pohjaselvityksiin ja tutkimuksiin on käytetty rahaa jo lähes 150 000 euroa. Hankkeen kokonaiskustannuksia Reinikainen ei lähde arvailemaan. Senaatti hoitaa investointien rahoituksen kokonaisuudessaan. Heikki Matikaisen oman arvion mukaan kaikki voisi olla valmista alueella aikaisintaan viiden vuoden kuluttua.

Kaakkois-Suomen rajavartioston väistötilat

Kooltaan noin 1500 neliötä, rakennettu tilaelementeistä.

Tilat on mitoitettu useille kymmenille henkilöille.

Väistötilat otetaan käyttöön viimeistään maaliskuun alussa.

Alueen kaikissa rakennuksissa on havaittu herkimmille oireilua aiheuttavia sisäilmaongelmia. Pahimmat ongelmat ovat vanhassa ruokalassa sekä vanhassa 30-luvulla rakennetussa esikuntarakennuksessa, jotka on jo otettu pois käytöstä. 70-luvulla rakennettu esikuntarakennus on purku-uhan alla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu