Imatralla taiteilijoiden suosima talo häviää katukuvasta

KULTTUURI   Taidekeskus Krimi sai jatkoaikaa vuokrasopimukseensa toukokuun loppuun asti.

Krimin talot puretaan pois Mansikkalan uuden koulukampuksen tieltä. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Mansikkalassa Tainionkoskentien ja Koulukadun risteyksessä sijaitsevat Krimin talot häviävät katukuvasta ensi kesänä. Kaupunki perustelee purkamista sillä, että talot ovat tulleet elinkaarensa päähän, eikä niitä voisi jättää tulevan koulukampuksen keskelle.

Kuvataiteilija ja Kulttuuriyhdistys Krimi ry:n jäsen Henrik Härkönen harmittelee Krimin talojen kohtaloa. Härkösen mukaan putket ovat välillä menneet tukkoon, saunan kiuas on ollut rikki ja taloissa on joitain kosmeettisia vaurioita. Asumista ja taiteellista työskentelyä havaitut ongelmat eivät kuitenkaan ole estäneet.

– Normaali kunnossapito on riittänyt. Talojen kunto on sopiva luovaan työhön, eikä putkiremontti maksaisi yhtä paljon kuin talojen purku. Vanhat puutalot päinvastoin ovat miellyttävämpi ympäristö elää kuin kliiniset ja muoviset kerrostaloasunnot.

Krimin taloissa on galleria sekä kolme työhuonetta ja kahdeksan asuntoa. Viisi asukasta on jo muuttanut pois. Tällä hetkellä talossa on vapana asuntoja ja työhuoneita taiteilijoille, mutta Härkösen mukaan YH-rakennuttajat eivät ole halukkaita solmimaan enää uusia vuokrasopimuksia.

Nyt asukkailla ja taiteilijoilla on toukokuuhun asti aikaa etsiä uudet työhuoneet ja asunnot.

– Kaikki eivät ole vielä löytäneet uusia asuntoja, joten vuokrasopimuksen jatko oli hyvä asia. Voimme myös jatkaa elävää näyttelytoimintaa, mikä on ollut rikkaus Imatran opiskelijoille, taiteilijoille ja kaikille kiinnostuneille, Härkönen iloitsee.

Taidekeskus Krimin tulevaisuudesta Härkönen ei osaa sanoa vielä mitään.

– Yhdistyksen jäsenet eivät vielä tiedä, ovatko he jäämässä paikkakunnalle. Toivomme Imatralle jäävien jatkavan arvokasta taidetyötä.

Joulukuussa Krimillä on esillä taiteilijaryhmä surulliset tytöt näyttelyllään Pieni hairahdus. Neljän taiteilijan yhteisnäyttely on avoinna 3.–31. joulukuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu