Imatra ei olekaan Lappeenrantaa halvempi uudisrakentamisessa

ASUMINEN   Helppo asuminen houkuttaa – isommat kerrostaloasunnot nähdään vaihtoehtona omakotitaloasumiselle

Einonkadun uudisrakennuksen 26 osakehuoneistoista 14 on myyty. Osuuspankki ja Imatran työterveys muuttavat sisään vuoden lopussa. Muista katutason liikehuoneistoista neuvottelut ovat edelleen kesken. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Uudisrakentaminen on lähestulkoon saman hintaista missä tahansa Suomessa. Se näkyy myös uusien osakehuoneistojen hinnassa – asuntomarkkinoilla Imatraa selvästi kalliimpana pidetyssä Lappeenrannassa uudisasuntojen hinnat ovat lähes Imatran tasolla.

Uudiskohteiden hintaan vaikuttavat muun muassa tontin hinta, tehdyt ratkaisut ja rakennuskustannukset.

– Vanhempi tuotanto on Lappeenrannassa edelleen kalliimpaa kuin Imatralla. Lappeenranta on korkeakoulukaupunki ja sen arvostus on ehkä sen vuoksi isompi. Imatra on kuitenkin hyvä ja kaunis kaupunki asua ja elää, SKV:n myyntipäällikkö Tiina Kytösalmi muistuttaa.

Einonkadulle valmistuvaan kerrostaloon päästään muuttamaan tammikuun lopussa. 26 osakehuoneistosta 14 on tällä hetkellä myyty. Kaikki talon seitsemän kolmiota ovat menneet, ja jäljellä on enää pienempiä yksiöitä ja kaksioita.

Evälahden myyntipäällikkö Petteri Munnukka pitää tämän hetken trendinä sitä, että omakotitaloista siirrytään kerrostaloasuntoon.

– Helpon asumisen kohteet kiinnostavat. Tällä hetkellä kysytyimpiä ovat 60–80 neliöiset huoneistot. Melkein pitäisi rakentaa kerrostalo, missä olisi vain kolmiota, Munnukka arvioi.

SKV Kiinteistövälityksen myyntipäällikkö Tiina Kytösalmi on samoilla linjoilla.

– Parin vuoden aikana liikekannalla ovat olleet pariskunnat, jotka vaihtaisivat mielellään omakotitalon helpompaan vaihtoehtoon. Tilaa halutaan kuitenkin ympärille, joten kolmiot ovat kysyttyjä. Ongelma vain tällä hetkellä on se, että markkinat ovat yleisesti kovin alavireiset. Uusia asuntoja ei osteta, ennen kuin vanhat saadaan myytyä. Tällä hetkellä myyntiajat voivat olla yli vuoden.

Asuntokaupan alavireisyys ja ketjuuntuminen on vaikuttanut osaltaan myös Reinonkadun puukerrostalon asuntojen myyntiin. 13 osakehuoneistosta vasta kolme on myyty, vaikka talo on valmistunut jo vuosi sitten. Asuntoja on kaupattu koko marraskuu kymmenen prosentin alennuksella, mutta sekään ei ole aiheuttanut liikehdintää.

– Yleensä tilanne on tässä vaiheessa sellainen, että yksi tai kaksi asuntoa on myymättä, mutta nyt tilanne on päinvastainen, Kytösalmi harmittelee.

Nihkeä kaupankäynti on yllättänyt puukerrostalon rakennuttajan, Kymen rakennus- ja maaurakoinnin, toimitusjohtaja Esko Leppäniemen täysin.

– Vanhat talot eivät mene kaupaksi, varsinkin, kun niistä pyydettävät hinnat ovat lähes uusien tasolla.

Uudiskohteita

Reinonkatu 5, Imatra: Kaksioita, kolmiota ja neliöitä pinta-alaltaan 44,5–86,5 neliötä. Hinnat 141 000–259 000 euroa.

Einonkatu 6, Imatra: Yksiöitä ja kaksioita, 43–48,5 neliötä. Hinnat 159 600–182 000 euroa.

Kauppakatu 62–66, Lpr: Yksiöitä, kaksioita ja kolmioita 38,5–60 neliötä. Hinnat 153 150–226 500 euroa.

Pursikatu 11, Lpr: Kaksioita 44,5–56,5 neliötä. Hinnat 172 000–237 000 euroa.

Peltisepänkatu 3, Lpr: Kaksioita 43,5–54,5 neliötä. Hinnat 137 557–191 021 euroa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu