VR:n uusi veturi matkustajaliikenteeseen – "Huippunopeus 200 km/h, kestää 40 asteen pakkasen"

Vectron-veturi on suunniteltu kestämään talviset olot. VR

Mikko Välimaa

VR on ottanut uuden Vectron-sähköveturin käyttöön matkustajaliikenteessä.

Sr3-sähköveturin voi nähdä tästedes vetämässä Helsinki−Oulu-välin matkustajajunia.

Vectron on VR Groupin tehokkain veturi. Sen huippunopeus on 200 km/h. Energiapihiksi kuvailtu työjuhta on ollut jo kesän alusta lähtien tavaraliikenteen käytössä.Kahdella dieselmoottorilla varustettu veturi on toiminut tavaraliikenteessä hyvin, kertoo VR tiedotteessa.

VR on tilannut yhteensä 80 Vectron-sähköveturia Siemensiltä. Kymmenen ensimmäistä on saapunut Suomeen vuonna, ja kaikki veturit toimitetaan 2026 mennessä.

Vectron eli Sr3-sähköveturi on suunniteltu Suomen talviolosuhteille, sillä veturi kestää 40 asteen pakkasen, keulan rakennetta on vahvistettu ja ilmanottoaukot on siirretty katolle.

Sähköveturin toimivuus pohjoisen vaativissa oloista on varmistettu laajoissa testeissä.

−Vectronin Suomeen räätälöityjä ominaisuuksia on testattu, eikä yllätyksiä ole tullut. Toivottavasti tulee kunnon talvi, jolloin Vectronin talviominaisuuksia päästään vielä testaamaan todellisissa olosuhteissa, divisioonan johtaja Juha Lehtonen Siemensistä sanoo tiedotteessa.

VR Group on hankkinut parin vuosikymmenen aikana uutta kalustoa noin miljardilla eurolla. Vectronin osuus tästä on yli 300 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu