Tältä näyttää Eksoten kohuttu rantasauna Lappeenrannassa – Hintalappu jäi puoleen miljoonaan euroon

Rakentaminen Saunan budjetti on pitänyt myös kutinsa.

Tältä näyttää Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin uusi rantasauna. Heikki Kemppainen

Heikki Kemppainen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kohuttu rantasauna on valmistumassa Lappeenrannan Kahilanniemeen.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen kertoo, että urakoitsija luovutti saunan täysin suunnitellussa aikataulussa marraskuun lopulla.

Hänen mukaansa sauna vaatii vielä pientä viimeistelyä ja sisustuksen laittamista.

– Sauna on koelämmitetty, mutta tietääkseni siellä ei ole vielä varsinaisesti saunottu. Tammikuun alkupuolella päässee tekemään varauksia saunaan, Itkonen ennakoi.

Itkosen mukaan rakennusvaiheessa mitään yllätyksiä ei ole tullut eteen. Myös budjetti on pitänyt kutinsa.

Eksoten hallitus oli rajannut budjetin noin puoleen miljoonaan euroon. Tällä hetkellä näyttää, että uuden saunan rakennuskustannukset osuvat sovittuun noin 390 000 euron raamiin.

– Tähän pitää vielä lisätä vajaat sadantuhannen euron kunnallistekniikan kustannukset.

Summa on selvästi alempi kuin muutamissa vaihtoehdoissa, jotka olivat esillä suunnitteluvaiheessa. Kallein vaihtoehto olisi ollut noin 700 000-800 000 euroa, mutta Eksoten hallituksen rajaus määritteli lopullisen ratkaisun.

Uusi rantasauna tulee henkilöstön ja myös potilaiden, kuten psykiatrisen osaston käyttöön.

Itkosen mukaan kiinnostus saunaa kohtaan on ollut kovaa.

– Alkukiinnostus viittaa siihen, että saunaa käytetään joka päivä, hän kertoo.

Eksoten entinen sauna oli käytössä yli 60 vuotta. Sauna oli heikentynyt purkukuntoon, hormit olivat halkeilleet ja rakennus olisi vaatinut ison remontin, Itkonen mainitsee.

Uusi sauna on ympärivuotinen toisin kuin Eksoten entinen sauna, jota lämmitettiin vain kesäaikaan. Eksoten entisessä saunassa oli saunojia kesäaikaan päivittäin.

Uuteen saunaan mahtuu kerrallaan noin 10 saunojaa. Saunassa on myös vaatimattomat tupa ja keittiö.

Eksoten kiistelty sauna

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote teki päätöksen rantasaunan urakoitsijasta toukokuussa. Saunan oli suunniteltu valmistuvan marraskuun lopussa 2017.

Henkilökunnan lisäksi saunaa tulevat käyttämään Eksoten asiakkaat. Sauna herätti keskustelua ennakkoon, sillä jotkut epäilivät Eksoten rakentavan luksussaunan johtajilleen.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen teki hankintapäätöksen rantasaunan urakoitsijasta. Urakoitsija on Rakennus Lahikainen Oy. Eksoten hallituksen reunaehtoina urakoitsijan valinnalle olivat, että rakennus on varustettava kunnallistekniikalla, ympärivuotinen käyttö on oltava mahdollista ja rakennusurakan kattohinta on 500 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu