Imatran joulumarkkinoilla on pulaa myyjistä

JOULU   Markkinahumu alkaa olla katoavaa kansanperinnettä Imatralla.

Imatran joulumarkkinoiden asiakasmäärät ovat pysyneet melko tasaisina vuodesta toiseen. Järjestäjä Marjor Singh kuitenkin pelkää, että jos kauppiaat lopettavat markkinoilla käymisen, ei asiakkaitakaan enää tule. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Sunnuntaina 17. joulukuuta löytyy Koskenpartaan kävelykadulta ja Inkerinaukion torilta jouluherkkuja moneen makuun. Markkinakauppiasyhdistyksen järjestämillä joulumarkkinoilla tarjolla on myös perinteisesti käsitöitä ja joululahjaideoita.

Tapahtuma on kerännyt vuosittain tuhannesta kahteen tuhatta kävijää, mutta myyjien määrä on tippunut vuosi vuodelta. Tänä vuonna joulumarkkinoille on tulossa 30–40 myyjää.

Markkinoiden puuhamies Major Singh Markkinakauppiasyhdistykseltä harmittelee, että joulumarkkinat alkavat olla myyjien suhteen katoava kansanperinne.

– Vanhat kauppiaat ovat tulossa heidän vakiopaikoilleen, mutta uusia myyjiä on ollut vaikea saada mukaan. Ongelmana on lähinnä se, että kaikki haluavat myymään parhaille paikoille.

Vaikka Inkerinaukio on Singhin mukaan suosittu toripaikka, on siellä liian vähän myyntipaikkoja tällaiselle tapahtumalle.

– Tori tulee täyteen kolmesta, neljästä isosta myyntikojusta. Suihkulähteiden vesialtaat muodostuvat ongelmaksi, sillä kukaan ei halua sinne myymään.

Uusiakin myyjiä on tämän vuoden joulumarkkinoille tulossa, mutta vain pöytäpaikoille.

– He nyt kokeilevat miten pärjäävät, ja katsovat sitten, tulevatko enää jatkossa. Osa myyjistä on jo päättänyt lopettaa, kun eivät pärjää. Kustannukset muodostuvat monelle liian suureksi, Singh arvelee.

Ruokolahdella joulumarkkinoita vietettiin ulkomuseoalueella 24. marraskuuta. Paikalla oli 23 myyjää. Markkinoita järjestävä Virve Niiranen Kulttuuripalvelu Kaikusta sanoo, että kauppapaikat vietiin suorastaan käsistä.

– Ruokolahden ulkomuseoalueelle mahtuu vain rajallinen määrä kauppiaita. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Uskoisin, että suurin syy siihen, miksi tänne on niin kova innostus osallistua, on vanhan pihapiirin tunnelma. Illan köllikällä hämärässä ulkotulien loisteessa tulee väkisinkin joulufiilis.

Joulutapahtumia Imatran seudulla

13.12. Joululaulajaiset kahvila Kaikussa Ruokolahdella kello 18.

15.12. Vuoksen Mieslaulajien joulukonsertti Tainionkosken kirkossa kello 19.

18.12. Taas kaikki kauniit muistot -joulukonsertti Lotta- ja veteraanimuseossa kello 18.

19.12. Virta-opiston muskareiden ja valmennusryhmien Joulujuhla Kulttuuritalo Virran Karelia-salissa kello 18.

20.12. Virta-opiston Joulukonsertti Kulttuuritalo Virran Karelia-salissa kello 18.

20.12. Hyväntekeväisyyskonsertti — Joululauluja Suomen Itsenäisyyden ajalta Ruokolahden kirkossa kello 18.

21.12. Virta-opiston Rautjärven toimipisteen Joulukonsertti Simpeleen Seurakuntakeskuksella kello 18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu