Nigerialaisopiskelija Jerome Amedu käy joka sunnuntai Lappeenrannassa jumalanpalveluksessa, vaikka ei ymmärrä kieltä

Uskonto Lappeenrannassa opiskeleva Jerome Amedu käy jumalanpalveluksessa joka sunnuntai.

Heikki Kemppainen

29-vuotias Jerome Amedu räjähtää iloiseen nauruun kuulleessaan kysymyksen, onko nigerialaisessa ja suomalaisessa jumalanpalveluksessa eroja.

– Todella paljon, hän vastaa leveästi hymyillen.

Amedu on Lappeenrannan teknillisen yliopiston opiskelijoiden joukossa varmasti harvinaisuus: hänet näkee jumalanpalveluksessa Sammonlahden kirkossa säännöllisesti joka sunnuntai.

Uskonasioiden ei luulisi tekniikan opiskelijoita kiinnostavan, mutta neljä kuukautta Lappeenrannassa opiskellut nigerialainen Amedu viihtyy Sammonlahden kirkossa. Hän myöntää, ettei ymmärrä, mitä jumalanpalveluksessa puhutaan, mutta se ei häntä haittaa.

– Tykkään, kun täällä on saman henkisiä ihmisiä, jotka uskovat samoihin asioihin. Nautin myös musiikista, Amedu kertoo.

– Täällä on rakkauden tunnetta. Nämä ihmiset välittävät sinusta, minkä tuntee, vaikka ei osaisi kieltä.

Tosin jumalanpalvelukset ovat erilaisia kuin hänen kotimaassaan.

– Täällä ei ole niin paljon intohimoa. Nigeriassa ihmiset juhlivat, tanssivat ja rukoilevat äänekkäästi kirkossa. Täällä kirkossa kävijät ovat enemmän vanhempia ihmisiä. Nigeriassa on myös paljon nuoria kirkossa.

Amedu on hämmästellyt, että Lappeenrannassa on myös ihmisiä, jotka ovat ateisteja eivätkä usko mihinkään jumalaan.

– Nigeriassa on erittäin vaikea löytää ihmisiä, jotka eivät ole lainkaan uskovaisia. Jos he eivät ole kristittyjä, he ovat muslimeja tai jotain muuta.

– Minä uskon vahvasti Raamattuun, hän vastaa kysymykseen, mikä saa hänet tulemaan kirkkoon joka sunnuntai.

Ennen Lappeenrantaa hän opiskeli Tansaniassa yliopistossa, josta hän sai stipendin tullakseen Lappeenrantaan. Myös Tansaniassa hän kävi kirkossa, jonne oli helppo mennä. Hänen mukaansa ihmisiin tutustuminen on kirkossa huomattavasti helpompaa kuin jossain ravintolassa.

– Ravintolassa voi joutua pitkään etsimään ihmisiä, joiden kanssa on yhteinen tausta. Kirkossa kaikilla on yhteinen usko ja rakkaus.

Hän uskoo, että monet ulkomaalaiset opiskelijat kävisivät kirkossa enemmän, mutta kieli on esteenä.

Amedu opiskelee yliopistossa matematiikkaa ja fysiikkaa. Hänen suunnitelmissaan on ammatti, joka liittyisi opettamiseen tai teknologiaan.

Hän on ensimmäistä kertaa Euroopassa ja tietysti myös Lappeenrannassa. – Mukavaa, mutta kylmää, hän luonnehtii Lappeenrantaa.

– Ihmiset ovat hyvin avuliaita ja rehellisiä. Mutta afrikkalaista yhteisöllisyyttä ei ole täällä yhtä paljon. Näyttää, että ihmiset eivät tunne lainkaan henkilöä, joka asuu viereisen oven takana. Ei haluta häiritä naapuria. Mutta ei elämä ole niin vakavaa, hän neuvoo suomalaisia.

Eniten opiskelija kaipaa kotimaastaan nigerialaista ruokaa ja perhettään, sisaruksiaan, isäänsä ja äitiään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu