Kirjoitusten jälkeen heti opiskelemaan? Ei onnistu ihan kaikilta

Vain kolmannes uusista ylioppilaista sijoittui välittömästi jatko-opintoihin, peruskoulun päättäneistä opintoja jatkoivat lähes kaikki.

Uusista ylioppilaista vain noin joka kolmannelle irtoaa heti jatko-opiskelupaikka. Mikko Kuparinen

Pasi Natunen

HELSINKI | Jatkuva kouluttautuminen on nykypäivää, mutta ihan helposti uusi opiskelupaikka ei vanhan perään irtoa.

Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan vuoden 2016 uusien ylioppilaiden välitön pääsy jatko-opintoihin oli aiempaa vaikeampaa, alle kolmasosa jatkoi välittömästi tutkintotavoitteista opiskelua. Kymmenessä vuodessa jatko-opintojen ulkopuolelle jääneiden osuus uusista ylioppilaista on kasvanut 57 prosentista 71 prosenttiin. Jatko-opiskelupaikkaa haki 75 prosenttia ylioppilaista. Lähes jokaiselle vuoden 2016 peruskoulun päättäneelle välitön jatko-opiskelupaikka löytyi, vain 2,5 prosenttia jäi koulutuksen ulkopuolelle.

Vuoden 2016 uusista ylioppilaista yliopistokoulutuksessa jatkoi välittömästi vajaa 16 prosenttia, ammattikorkeakoulukoulutuksessa 10 prosenttia ja ammatillisessa koulutuksessa 4 prosenttia. Erityisesti naisten osuus jatko-opintojen ulkopuolelle jääneistä kasvoi edellisestä vuodesta, 4 prosenttiyksikköä. Uusista naisylioppilasta koulutuksen ulkopuolelle jäi 74 prosenttia. Miesylioppilaat sijoittuivat naisia useammin yliopisto- ja ammattikorkeakoulukoulutukseen, korkeakoulukoulutuksen aloitti miehistä 32 prosenttia ja naisista 21 prosenttia. Ammatillisen koulutuksen ylioppilasvuonna aloitti miehistä 2 prosenttia ja naisista 5 prosenttia.

Uudeltamaalta ylioppilaaksi valmistuneista jäi eniten, 75 prosenttia, jatko-opintojen ulkopuolelle ja Pohjanmaalta valmistuneista vähiten, 58 prosenttia. Pohjanmaalla ylioppilastutkinnon suorittaneista yliopistokoulutukseen ja ammattikorkeakoulukoulutukseen sijoittui molempiin 20 prosenttia, eniten koko maassa. Ammatilliseen koulutukseen sijoittuneiden osuus oli maan suurin, seitsemän prosenttia, Pohjois-Karjalan uusilla ylioppilailla. Tilasto ei sisällä tietoja ulkomaisiin koulutuksiin sijoittumisesta. Esimerkiksi Ahvenanmaalta valmistuneet jatkavat usein opintojaan Ruotsissa.

Vuoden 2016 uusista ylioppilaista 73 prosenttia haki korkeakouluihin, naisista 75 prosenttia ja miehistä 72 prosenttia. Vain yliopistokoulutukseen hakijoiden osuus kasvoi edelliseen vuoteen nähden 4 prosenttiyksikköä, nyt 41 prosenttia ylioppilaista haki vain yliopistoon. Vain ammattikorkeakoulukoulutukseen haki 18 prosenttia ja 15 prosenttia haki samanaikaisesti sekä ammattikorkeakoulu- että yliopistokoulutukseen. Kaikkiaan korkeakoulukoulutukseen hakeneiden uusien ylioppilaiden osuus oli hieman pienempi kuin edellisenä vuonna, jolloin se oli 75 prosenttia. Toisen asteen ammatilliseen koulutukseen haki uusista ylioppilaista kaksi prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu