Ruokolahti toivoo lisää asukkaita uudella linjauksella Saimaan alueella

ASUMINEN   Saimaan rantaosayleiskaava tarkistetaan. Samalla halutaan helpottaa loma-asunnon muuttamista vakituiseksi asunnoksi.

Imatralainen kertoi marraskuussa ruokolahtelaisesta Ritva Taitokarista, joka on asunut miehensä kanssa vakituisesti entisellä kesäpaikallaan Ruokolahdella vuodesta 2011. Poikkeamisluvan saaminen ei tuolloin ollut itsestään selvyys. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Ruokolahden kunta on tehnyt rantaosayleiskaavan tarkistusta Saimaan alueella. Mikäli esitetyt muutokset saavat lainvoiman, helpottaa se poikkeamisluvan saamista rantayleiskaava-alueella lomarakennuksen käyttötarkoituksen muutokselle. Jatkossa käyttötarkoituksen muutosta rajoittavat ensisijaisesti vain rakennuspaikan olosuhteet, esimerkiksi ongelmat vesihuollon järjestämisessä.

Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilän mukaan kyse on kuntastrategian mukaisesta tavoitteesta.

– Ruokolahti on hyvä paikka asua, ja tällä linjauksella haluamme tukea sitä, että kesäasukkaatkin voisivat muuttaa vakituisen osoitteensa Ruokolahdelle. Monella on jo hyvä loma-asunto Saimaan rannalla, joka haluttaisiin ottaa vakituiseen käyttöön.

Suunnittelualue käsittää Ruokolahden kunnan länsipuolisen alueen ranta- ja vesialueita. Kaavamuutosalueiden tarkempi rajaus määritetään suunnitteluprosessin edetessä. Myös viereistä Sisäjärvien rantaosayleiskaavaa päivitetään samanaikaisesti samoilla kriteereillä kuin Saimaan aluetta.

Suurin osa kaava-alueista sijaitsee taajamien ulkopuolella. Suunnittelualueella on pieneltä osin Ruokolahden kunnan omistuksessa olevia alueita ja valtaosin yksityisomistuksessa olevia alueita. Osa kohteista on rakennettu, osa rakentamatonta metsämaata.

Ruokolahden kunnan maanmittausinsinööri Mika Palovaara kertoo, että poikkeamislupapäätöksiä on edellisen kaavatarkistuksen jälkeen tehty Saimaan ja Sisäjärvien kaava-alueilla yhteensä yli kaksikymmentä.

Saimaan rantaosayleiskaava on laadittu 90-luvun lopulla ja saanut lainvoiman vuonna 2002. Rantaosayleiskaava on tarkistettu viimeksi vuosina 2007–2009.

Tämänkertaisen tarkistuksen myötä kaavoihin päivitetään lainvoimaiset poikkeamislupapäätökset, tutkitaan esitetyt rakennuspaikkojen siirrot sekä maanomistajien tekemät oikaisu- ja muutosesitykset. Myös voimaan tulleet ranta-asemakaavojen päivitykset korjataan kaavakartoille. Prosessin tarkoitus on myös tarkistaa pieniä teknisiä virheitä, joita vuosien saatossa on havaittu.

– Kaavassa on joitain merkintävirheitä. Myös kaavaan merkittyjä rakennuspaikkojen rajoja voidaan tässä yhteydessä tarkentaa ja päivittää, Palovaara selvittää.

Kaavaluonnosaineisto on nähtävillä Ruokolahden kunnan teknisten palvelujen osastolla 19. tammikuuta asti. Mahdolliset rantaosayleiskaavan muutoksen luonnokseen liittyvät mielipiteet on toimitettava kirjallisena Ruokolahden kunnalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu