Grahn-Laasonen haluaa jo ekaluokkalaiset opiskelemaan kieliä

Kouluasiantuntijat haluavat, että kieltenopiskelu alkaisi tulevaisuudessa jo peruskoulun ensimmäisen luokan keväällä. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) haluaa, että kielten opiskelu peruskoulussa alkaisi jatkossa viimeistään ensimmäisen luokan keväällä. A1-kielivalinnaksi suositellaan nyt pääsääntöisesti muuta kuin englantia.

Lisäksi valinnainen A2-kieli varhennettaisiin alkamaan kolmannelta luokalta, ja se olisi puolestaan pääsääntöisesti englanti.

Grahn-Laasonen pohjaa näkemyksensä professori, vararehtori Riitta Pyykön laatimaan selvitykseen Suomen kielivarannon tilasta ja kehittämistarpeista.

Selvitys kattaa koko koulutusjärjestelmän, ja siihen sisältyy joukko toimenpide-ehdotuksia, joiden pohjalta suomalaisten kielitaitoa voidaan kehittää vastaamaan tulevaisuuden tarpeita.

Selvityksessä ehdotetaan muun muassa sitä, että suullisen kielitaidon koe otettaisiin osaksi vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen kokeita ylioppilastutkinnossa.

– Yhä kansainvälisemmässä maailmassa tarvitaan monipuolista kielitaitoa. Selvitys antaa suuntaa kielten opetuksen kehittämiseksi, Grahn-Laasonen muistuttaa.

– On tärkeää katsoa koko kielenoppiminen kaarta yli koulutusasteiden ja huolehtia, että kansallisissa linjauksissa huomioidaan myös opettajankoulutuksen tarpeet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu