Yllättävän moni vanhemmista säästää lapsilleen – Mutta vain 4 % ostaa jälkikasvulle pörssiosakkeita

Jari Pietiläinen

Kolme neljäsosaa suomalaisista vanhemmista säästää lapselleen, ja joka neljäs säännöllisesti. Isät ja äidit säästävät yhtä usein, ja säästäminen on yhtä yleistä tytöille ja pojille.

Yleisin säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa. Joka neljäs vanhempi ilmoitti, että myös lapsen isovanhemmat säästävät lapselle.

Yleisin tapa säästää lapsille on rahan siirtäminen säästö- tai käyttötilille. Rahastoja lapselle säästämisessä ilmoittaa hyödyntävänsä joka viides vanhempi. Sen sijaan neljä prosenttia vanhemmista säästää lapselleen sijoittamalla pörssiosakkeisiin.

Asia ilmenee Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kertoo olevansa ilahtunut siitä, että suurin osa vanhemmista ilmoittaa säästävänsä lapsilleen edes satunnaisesti.

– Säästäminen myös aloitetaan jo melko pian lapsen syntymän jälkeen. Tällöin säästöaika on pidempi, Kärkkäinen mainitsee.

– Toisaalta taas säännöllinen säästäminen lapsille on esimerkiksi Ruotsissa paljon yleisempää. Siellä viime vuonna toteutetussa kyselyssä kaksi kolmasosaa vanhemmista ilmoitti säästävänsä lapselleen säännöllisesti.

Vain harvan mielestä lapsille säästäminen ei ole tarpeellista. Yleisin syy siihen, ettei säästä on se, ettei saa säästettyä vaikka haluaisi.

Alle kuusivuotiaiden lasten vanhemmista, jotka eivät vielä säästä lapselleen, kolmasosa suunnitteli aloittavansa säästämisen myöhemmin.

– On ymmärrettävää, että säästäminen ei aina ole taloudellisesti mahdollista. Esimerkiksi pienten lasten perheissä kodinhoitotuesta ei välttämättä ole helppo säästää, Olli Kärkkäinen kommentoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu