Sivulliset pelastivat miehen hengen lähijunassa – Olli, 66, etsii auttajiaan

Taitava elvytys pelasti vantaalaisen miehen hengen lähijunassa. Kuvituskuva. Armi Suojanen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Vantaalainen Olli Korkalainen, 66, sattui kuukausi sitten istumaan harvinaisen sopivalle paikalle lähijunaan. Korkalainen oli 14. marraskuuta noussut I-junaan Helsingissä tarkoituksenaan matkustaa Tikkurilaan.

Hän oli juuri ehtinyt istua paikoilleen, kun tunsi huimausta. Seuraava muistikuva hänellä olikin se, että hän makasi pitkällään junan lattialla ja hengitti oudosti.

– Hengitin raskaasti, sillä ilma keuhkoihin kulki painallusten tahdissa. Minulle tuntematon mies elvytti minua painelemalla rinnasta lääkärin ohjeiden mukaan, Korkalainen kertoo.

Ensin putosi lattialle puhelin kädestä ja sitten koko mies."

Tapahtumat olivat edenneet nopeasti: Korkalainen oli saanut rytmihäiriöitä ja niihin sydän reagoi kammiovärinällä.

– Ensin minulta putosi kädestä puhelin ja sitten putosi koko mies, Korkalainen kertoo myöhemmin kuulleensa tapahtuneesta.

Miehen onneksi vastapäisellä penkillä istui lääkäri, joka alkoi heti ohjeistaa junan konduktööriä elvytyksessä. Elvytystä jatkoi tuntematon mies.

Oikea rytmi saatiin palaamaan, kun vartija toi asemalle asennetun defibrillaattorin – ilman sitä ei tehokaskaan elvytys olisi palauttanut sydämen lyöntirytmiä.

Juna jäi Helsingin asemalle ja kohtauksen saanut siirrettiin elvytyksen tehottua Meilahden sydänsairaalaan, jossa Korkalainen oli parisen viikkoa. Hän kiittelee osaavia pelastajiaan nykyisestä voinnistaan.

– On aivan näiden elvyttäjien ansiota, että selvisin näin vähällä, sillä mitään oireita ei jäänyt. Elvytys aloitettiin heti kohtauksen tultua ja sitä jatkettiin todella taitavasti. Kaikkein tärkein oli tuo defibrillaattori.

Ilman defibrillaattoria en kertoisi tätä tarinaa."

– Ihmettelen suuresti, että missään junassa ei tätä laitetta ole – ei edes kaukojunissa. Ilman sitä en varmasti kertoisi tätä tarinaa, Korkalainen huokaa.

Pelastunut on etsinyt pelastajiaan kiittääkseen heitä kasvotusten. Muutama onkin jo löytynyt sosiaalisen median avulla, mutta yksi puuttuu vielä.

– Toivon, että se minua painelemalla elvyttänyt mies ilmoittautuisi. Olisi hienoa saada kiittää häntä ja keskustella hänen kanssaan, Korkalainen vetoaa.

– Nyt olen huomannut, miten tärkeitäensiaputaidot ovat. Ja niitä defibrillaattoreita olisi oltava ehdottomasti myös junissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu