Joulukuusen hinta vaihtelee huomattavasti Etelä-Karjalassa – Edullisimmillaan 10 euroa

JOULUKotimaisesta kuusesta joutuu pulittamaan Imatralla 20–50 euroa.

Harri ja Soili Kukkonen tulivat joulukuusiostoksille Antti Rapasen myyntipaikalle sunnuntaina. Rapasen esittelemä harvinaisen tuuhea kuusi oli Kukkosille hieman liian leveä. Kapea ja vahvaoksainen kuusi on Kukkosten mieleen. Lopulta sellainen löytyikin. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Sunnuntaina Onnelassa Viipurintien varressa joulukuusikauppa kävi vielä melko rahallisesti. Kuusikauppias Antti Rapanen aloitti kuusien myynnin viime viikon torstaina, mutta vilkkaimmillaan sesonki on hänen mukaansa yleensä kolme päivää ennen aattoa.

Rapanen on myymässä kuusia nyt kahdeksatta vuotta. Kuuset ovat peräisin Imatralta läheltä Venäjän rajaa. Osa on itsestään taimettuneita ja osa istutettuja. Rapasen kuuset maksavat 20–50 euroa.

Soili ja Harri Kukkonen tulivat Rapasen myyntipaikalle kuusiostoksille Meltolasta. Heidän toiveenaan on kapeahko ja tasainen joulukuusi. He olisivat valmiita maksamaan kuusesta 20–30 euroa.

–Aito kuusi sen olla pitää – kuusen tuoksu ja neulasten kariseminen kuuluvat jouluun. Kuusta pidämme kotona aina loppiaiseen asti. Monesti tykkäisin pitää sitä pidempäänkin, Soili Kukkonen kertoo.

Kukkosten kuusessa oksien pitää olla jymäkät, jotta ne kestävät palloja ja nauhoja.

–Yleensä laitan kuuseen sinistä ja hopeaa tai punaista ja kultaista. Pari väriä kerrallaan riittää, Soili Kukkonen tuumaa.

Kukkosten toive kuusen suhteen on melko tavallinen. Yleensä toivotaan kapeaa, tuuheaa ja vahvaoksaista kuusta.

–Tarjolla on kuitenkin oltava jokaiselle jotakin. Se mikä ei toiselle kelpaa, voi olla toisen toiveiden kuusi, Rapanen huomauttaa.

Vanhan Prisman parkkipaikalla tarjolla on tavallisten kotimaisten kuusten lisäksi myös istutettua mustakuusta. Hidaskasvuinen mustakuusi kasvaa luonnostaan Pohjois-Amerikassa, mutta kuusimyyjä Kauko Kaija kasvattaa mustakuusia myös Lappeenrannassa. Kaijan mustakuuset maksavat 20–50 euroa. Tavallisen kotimaisen kuusen saa 10–30 eurolla.

Kaijan mukaan mustakuusi on tavallista kuusta kestävämpi. Hän kuitenkin muistuttaa, että kuusi on katkaistava tyvestä ennen kuin se laitetaan veteen, jotta kestävyys paranisi. Vettä on oltava kuusella koko ajan.

Joulukuusen hoito

Kuljeta kuusi kotiin muoviin tai kankaaseen käärittynä.

Vie kuusi parvekkeelle, terassille tai kylmään varastoon.

Sulata puu viileässä hitaasti.

Sahaa tyvestä parin sentin mittainen kiekko ja laita tyvi vesiämpäriin.

Lyhennä sulanut kuusi sopivan mittaiseksi, laita jalkaan ja täytä jalka vedellä. Vesipinnan on koko ajan oltava katkaisukohdan yläpuolella, muuten kuusi kuivuu.

Lämpimässä ja kuivassa huoneessa kuusi imee jopa kolme litraa vettä päivässä. Lannoitetta kuusi ei tarvitse.

Lähde: Martat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu