Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenvuodentinat kielletään – Tukes: Vala luomutinat näistä aineista

Vala tinan sijaan uutenavuotena sokeria tai mehiläisvahaa. Näin opastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) vuodenvaihteen juhlintaa.

Mehiläisvahan kanssakin on syytä muistaa varovaisuus: sesulaa jo noin 60 asteessa ja leimahtaa noin 200 asteessa. Jos sulattaa mehiläisvahaa kuten tinaa, se leimahtaa kuumalla liedellä nopeasti.

Turvallisinta on sulattaa mehiläisvaha vesihauteessa, jolloin lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi.Jos vaha varotoimista huolimattaa syttyy, älä yritä sammuttaa sitä vedellä. Palo pitää tukahduttaasammutuspeitteellä tai vaikka kattilankannella.

Sokeri taas on kuumana erittäin polttavaa, joten lähelle kannattaa vesiämpärin lisäksi varata myös sammutusvälineistöä.

Uudenvuodentinojen valaminen on kiellettyä ensi vuoden maaliskuun alusta lähtien, sillä EU kieltää lyijyn myynnin kuluttajatuotteissa.

Perinteinen uudenvuodentina voi sisältää jopa yli 95 prosenttia lyijyä, joka on vaarallista terveydelle ja ympäristölle

Lyijy voi heikentää hedelmällisyyttä, vaurioittaa sikiötä ja aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa olevalle lapselle.

Tinojen valamisessa erityisen ongelmallista on, että tinaa kuumennettaessa lyijyhöyryjä hengitetään.

–Lyijyn merkittävimpiä riskejä ovat vaikutukset lasten keskushermostoon, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Kiviranta

Koska tinaa valetaan vain kerran vuodessa, terveysriskit eivät ole suuria, mutta:

–Koska altistumme lyijylle päivittäin muilla tavoin, ei lapsia kannata lyijyhöyryille turhaan altistaa, Kiviranta toteaa.

Lyijyn myynti uudenvuodentinaksi ei ole kiellettyä vielä tänä vuonna, mutta lyijytinat pitää myydä pakattuina ja merkittyinä vaarallisia kemikaaleja koskevien velvoitteiden mukaisesti.