Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvapaikanhakijat ovat päässeet TET-harjoitteluun Imatralla – "Työntekijät suhtautuivat minuun samalla tavalla kuin muihinkin työntekijöihin"

TYÖ   Vasta viisi turvapaikanhakijaa on työllistynyt Imatralla, vaikka halukkaita työelämään lähtijöitä on useita kymmeniä. Jarruna ovat muun muassa perehdytys ja kielitaito.

Imatran vastaanottokeskuksessa on järjestetty työelämään tutustumista aikuisille turvapaikanhakijoille nyt vuoden ajan.

Kaikkiaan noin 60 turvapaikanhakijaa Imatralla on suorittanut alkuhaastattelun, ja heistä kaikki ovat odottaneet työelämään tutustumiseen pääsyä. Kuitenkin vuoden aikana toteutuneita jaksoja on ollut vasta 13. Viisi turvapaikanhakijaa on työllistynyt TET-jakson myötä.

TET-jaksojen toteuttamisen taustalla on SPR:n valtakunnallinen hanke Turvapaikanhakijoiden osaamisen tunnistaminen ja työelämävalmiuksien tukeminen. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa turvapaikanhakijoiden osaamista ja nopeuttaa turvapaikanhakijoiden työllistymistä ja kotoutumista.

TET-jaksolle lähteminen on turvapaikanhakijalle vapaaehtoista. Halukkaita on kuitenkin ollut Imatralla paljon.

– Näillä ihmisillä on tosi iso motivaatio työn tekemiseen. Kulttuurierot ovat suuria, ja TET-jaksolla opitaan muun muassa näkemään, miten Suomessa työelämässä toimitaan, sanoo Imatran vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Mia Ruottinen

Ruottinen on harmissaan siitä, että työelämäkumppaneiden saaminen Imatralla on ollut haastavaa.

– Työelämään tutustujan ottaminen vaatii aikaa perehdytykseen, ja monesti on koettu resurssipulaa. Myös kielitaito on voinut olla esteenä. Suomessa on myös paljon vaatimuksia työllistymiselle, lähes alalla kuin alalla vaaditaan jos jonkinlaisia kortteja, Ruottinen päättelee.

Toteutuneiden TET-jaksojen palautteet sekä turvapaikanhakijoiden että työelämäkumppaneiden osalta ovat olleet kuitenkin positiivisia.

– Turvapaikanhakijat ovat pitäneet jaksoa mielenkiintoisena ja työ on antanut erilaista tekemistä päivään. Muutama turvapaikanhakija on jopa solminut jakson jälkeen työsuhteen työelämäkumppanin kanssa.

Mia Ruottisen mukaan Imatran turvapaikanhakijoilla on hyvin monipuolista osaamista eri aloilta. Esimerkiksi rakennus ja hoiva-alan kokemusta on paljon. Työelämäkumppaneita toivotaan myös muun muassa hotelli- ja ravintola-alalta, kaupan alalta, maatiloilta, kouluilta ja kampaamoista.

Kaikki Imatralla toteutuneet työelämäjaksot ovat olleet kolmen viikon mittaisia.

Irakista kotoisin oleva Yasmin Miqdad Namiq, 26, on ollut TET-jaksoilla koulussa ja päiväkodissa Imatralla. Alakoulussa hän muun muassa auttoi opettajaa ja katsoi lasten perään välitunneilla.

– Työntekijät suhtautuivat minuun samalla tavalla kuin muihinkin työntekijöihin, ja lapset halusivat leikkiä kanssani. Sain myös uusia ystäviä ja opin paljon siitä, miten ihmiset työskentelevät Suomessa, Namiq kertoo.

TET-jakso avasi myös Namiqin silmät sen suhteen, miten ihmiset Suomessa kasvattavat ja hoitavat lapsiaan.

– Se poikkeaa aika paljon Irakin tavoista. Suomessa lapset pukeutuvat vapaasti ja saavat koulussa ruuan ja välineet. Irakissa ei ole sellaista, Namiq kertoo.

Namiq on opiskellut suomen kieltä nyt reilut puoli vuotta. Lasten kanssa hän pystyi jo kommunikoimaan suomeksi, opettajien kanssa hän keskusteli myös englanniksi. Namiq toivoo, että voisi jäädä Suomeen ja saada täältä työpaikan.

– Toivon, että saan oleskeluluvan, ja sitten ammatin. Se on haaveeni, että voisin työskennellä täällä.