Lappeenrannan teatterin tekniikasta tuli puolen miljoonan euron lisälasku

KAUPUNKI   Lappeenrannan kaupunginteatterin tekniikkahankinta maksoi lähes 500 000 euroa ylimääräistä.

Valitus markkinaoikeuteen asetti kaupungin pakkorakoon. Teatteri piti saada auki ja siksi tarvittava tekniikka jouduttiin vuokraamaan. Minna Kivistö

ari.toivonen@media.fi

Lappeenrannan teatterikiinteistö Oy joutui kilpailuttamaan kaupunginteatterin esitystekniikan ja valaistuksen uudelleen. Syksyllä 2015 käyttöön otetun kaupunginteatterin esitystekniikan ja valaistuksen kokonaiskustannus kasvoi ennakoidusta 1,4 miljoonasta eurosta noin 500 000 eurolla.

”Valitus asetti meidät pakkoratkaisun eteen.

Alun perin Lappeenrannan teatterikiinteistö Oy teki hankintapäätöksen kilpailutuksen jälkeen Elektro Waves Oy:ltä. Kilpailussa hävinnyt osapuoli Studiotec Oy valitti päätöksestä markkinaoikeuteen, joka kumosi tehdyn hankintapäätöksen. Oikeuden mukaan tarjouspyyntö kohteli tarjoajia epätasa-arvoisesti.

Lappeenrannan teatterikiinteistö Oy:n toimitusjohtaja Mikko Hietamies kertoo, että syntyneessä tilanteessa oli pakko tehdä väliaikaispäätös ja kaupunki vuokrasi tarvittavan tekniikan Elektro Wavesilta. Ilman väliaikaisratkaisua teatterin toiminnan käynnistäminen suunnitellussa aikataulussa ja koko laajuudessaan ei olisi ollut mahdollista.

– Valitus markkinaoikeuteen asetti meidät pakkoratkaisun eteen. Teatteri piti saada auki ja siksi vuokrasimme tarvittavan tekniikan.

Markkinaoikeudessa tilanne mutkistui, sillä oikeus kumosi tehdyn hankintapäätöksen ja edellytti uutta kilpailutusta. Hietamies kertoo kuitenkin, että Lappeenrannan teatterikiinteistö Oy ei uutta kilpailutusta ei tehnyt.

– Löysimme tavan, jolla saatoimme hoitaa asian ilman yhtiön toteuttamaa uutta kilpailutusta. Yhtiön hallitus päätti joulukuussa sitoutua KL-Kuntahankintojen kilpailuttamaan puitesopimukseen ”AV-laitteet ja niihin liittyvät palvelut 2015 – 2019”.

Hietamiehen mukaan nyt tehdyn järjestelyn laillisuus tarkistettiin huolellisesti ja tehty ratkaisu on laillinen.

– Meillä oli asiasta omien juristiemme tulkinta ja saimme myös KL Kuntahankinnat Oy:n hankintapäällikkö Tomi Holmalta varmistuksen siitä, että hankinta voidaan tehdä Kuntahankintojen av-puitesopimuksesta. Kyllä asian laillisuus tarkistettiin etukäteen.

Hietamies ei myönnä, että Lappeenrannan teatterikiinteistö Oy olisi jollain tavalla näpäyttänyt valituksen tehnyttä yritystä ja estänyt sitä osallistumaan uuteen tarjouskilpailuun.

– Siitä ei ole kyse. En edes tiedä, oliko alkuperäinen valittaja tässä uudessa kisassa mukana.

– Meille oli haastava kuvata hankinnan sisältö yksityiskohtaisesti niin, että siitä ei taas valiteta. Siksi me tämän vaihtoehdon valitsimme. Opimme ensimmäisestä kilpailutuksesta.

Tilauksen viivästyminen ja uusi tarjouskilpailu maksoi Lappeenrannan teatterikiinteistö Oy:lle. Hietamies myöntää, että summa nousee 500 000 euroon, mutta ei suoraan allekirjoita väitettä, jonka mukaan kyse olisi ylimääräisestä kustannuksesta.

– Voi sitä noinkin ajatella, mutta väliaikaisratkaisu oli pakko tehdä. Ja sen verran se maksoi.

Hietamies kertoo, että kaupungin tekemästä päätöksestä hoitaa teatterin esitystekniikan ja valaistuksen hankinta kuntahankintasopimuksen kautta ei valituksia tullut.

– Kyselyjä tuli ja Elektro Waves oli tietyllä tavalla asiasta pettynyt.

– Itse päätöksestä ei valitettu ja päätös on ollut jo pitkään lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu