Pari porkkanaa päivässä evääksi matkalle kohti kesää - Katso inspiroivat reseptit!

RUOKA Jo värillään piristävä porkkana on harvinaisen edullinen ja monikäyttöinen juures, jota on nyt hyvä pitää koko ajan saatavilla.

Inkivääriporkkanat sopivat varsinkin possu- tai kana-ateriaaa rikastuttamaan. Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski

Crista Lassfolk-Feodoroff

Jos pitäisi nimetä täydellinen juures, porkkana olisi vahva voittajaehdokas. Tilastojen valossa moni suomalainen on samaa mieltä: porkkanaa syödään Suomessa eniten kaikista vihanneksista heti perunan jälkeen. Porkkanalla olisi kaikki edellytykset olla vielä suositumpi. Se on väriltään upea ja maultaan niin lempeä, että sen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Porkkana maistuu sellaisenaan, raakana tai kypsennettynä, lisukkeena ja leivonnassa. Sillä on myös kätevää fleksata eli korvata osa jauhelihasta vaikkapa kastikkeissa ja lihapullissa. Porkkanaan voi myös vaihtaa osan perunoista muusissa ja lisukkeena, jos haluaa vähentää hiilihydraattien määrää.

Porkkana säilyy hyvin jääkaapin vihanneslokerossa, eikä sen maku tai rakenne kärsi pakastamisestakaan. Raasteena porkkanan voi pakastaa sellaisenaan, viipaloituna se tarvitsee noin 3–5 minuutin kiehauttamisen.

Porkkanan hinta pysyy erittäin edullisena ympäri vuoden, ja kaupan päälle tulevat runsaat terveysvaikutukset.

Porkkana sisältää paljon kuituja, jotka edistävät suoliston hyvinvointia ja hellivät vatsaa.

Keskikokoisesta porkkanasta saa sopivan päiväannoksen esimerkiksi beetakaroteenia, jota kutsutaan sisäiseksi UV-suojaksi.

Beetakaroteeni imeytyy parhaiten suolistossa, kun porkkanat ovat keitettyjä tai ne tarjotaan öljyn kanssa, mikä on hyvä muistaa kevätaurinkoa odotellessa.

Beetakaroteenin ohella porkkanassa on monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Porkkana sisältää esimerkiksi runsaasti vastustuskykyä vahvistavaa C-vitamiinia.

Etenkin luustolle ja näkökyvylle tärkeän A-vitamiinin päivittäinen tarve täyttyy reilulla sadalla grammalla porkkanaa.

Raakojen porkkanoiden rouskuttelu puolestaan vahvistaa hampaita ja ikeniä poistaen samalla plakkia ja muita epäpuhtauksia.

Kevättä kohti mentäessä porkkanoita on siis erityisen hyvä syy pitää varastoissaan koko ajan.

Porkkana (Daucus Carota)

Porkkana on juureksena viljeltävä sarjakukkaiskasvi. Sen mahdollisia kantamuotoja (villiporkkanat) tavataan Euroopassa Välimeren alueella sekä Aasian lounaisosissa.

Porkkanaa on hyödynnetty lääkekasvina jo esihistoriallisena aikana, mutta sen käyttö viljelyvihanneksena on alkanut suhteellisen myöhään, vasta noin 1000 vuotta sitten Etu-Aasian alueella.

Aluksi porkkanasta viljeltiin sen kaikkia muotoja, kuten valkomukulaista, purppuranpunaista, keltaista ja pinnaltaan rosoista porkkanaa. Porkkanan viljely levisi Eurooppaan 1100-luvulla Arabien mukana. Sen viljely levisi Espanjasta muualle Eurooppaan.

Pohjois-Amerikkaan porkkana saapui emigranttien mukana 1600-luvulla.

Oranssi porkkana valikoitui ihmisille mieluisimmaksi lajikkeeksi 1700-luvun Hollannissa, josta se levisi nopeasti kaikkialle länsimaihin.

Suomalaiset syövät porkkanaa keskimäärin yhdeksän kiloa per asukas, eli noin kaksi porkkanaa viikossa.

Optimaalisten terveyshyötyjen saamiseksi porkkanaa pitäisi syödä noin 100 grammaa päivässä, eli kahden keskikokoisen porkkanan verran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu