No nyt tuli pohjoiskorealainen luku: kokoomuslaisista peräti 98 % luottaa presidenttiin

Tasavallan presidenttiin luottaa instituutiona peräti 78 prosenttia suomalaisista. Kokoomuksen äänestäjien keskuudessa luotto on 98 prosenttia. – Kuvassa nykyinen presidentti ja entisiä presidenttejä Linnan juhlissa 6. joulukuuta 2017. Juhani Kandell / Tasavallan presidentin kanslia

Jari Pietiläinen

Luottamus tasavallan presidenttiin instituutiona on suomalaisten keskuudessa varsin kovaa luokkaa. Lähes täydellistä kannatusta presidentti nauttii kokoomusta kannattavien joukossa, sillä heistä jopa 98 prosenttia kertoo luottavansa maan päämieheen.

Myös keskustan äänestäjistä ja ylempään keskiluokkaan kuuluvista 89 prosenttia kertoo luottavansa tasavallan presidenttiin – lähes samaa tasoa on eläkeläisten osoittama luottamus.

Tiedot käyvät ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmasta Ilmapuntari-tutkimuksesta.

Kaikista suomalaisista 78 prosenttia luottaa erittäin tai melko paljon tasavallan presidenttiin. Kyse on tasavallan presidentistä instituutiona, ei siis istuvan presidentin Sauli Niinistön kansansuosiosta.

Heikointa luottamus on työttömien ja vasemmistoliittolaisten keskuudessa, sillä heistä vain joka toinen luottaa presidenttiin.

Toiseksi vahvinta kansalaisten luottamus on tiedotusvälineisiin – tämä luku on 56 prosenttia. Luottamus on suurempaa oppositio- kuin hallituspuolueiden keskuudessa.

Suurinta luottamus mediaan on vihreiden, SAK:n jäsenten ja 51–60-vuotiaiden keskuudessa. Kriittisimpiä ovat perussuomalaiset.

Kannattamaansa puolueeseen luottaa reilu puolet suomalaisista. Valtaosa vasemmistoliiton, keskustan, kokoomuksen, vihreiden tukijoista luottaa ainakin melko paljon kannattamaansa puolueeseen.

Sen sijaan demareiden ja perussuomalaisten keskuudessa on eniten niitä, joiden luottamus kannattamaansa puoluetta kohtaan rakoilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu