Sumu Sireenillä on yli 24 000 tykkääjää somessa – "Älä erehdy luulemaan aasia tyhmäksi"

Kaisa Toivosen ja kesyaasi Sumu Sireenin ystävyys on vankkumaton. Pakolla aasia ei saada liikkeelle, mutta hellyys ja nippu porkkanoita saavat Sumun kavioihin vipinää. Johanna Erjonsalo

Jari Pietiläinen

Kirkkonummen Sarvvikissa sijaitseva Toivosen ravitalli kätkee suojaansa juurevan maahanmuuttajan.

Kesyaasi Sumu Sireeni, 11, on Romaniasta pelastettu, Belgian kautta Suomeen saapunut korvienheiluttaja, josta on muutamassa vuodessa kehkeytynyt suomalainen sometähti.

Tällä hetkellä Sumu Sireenillä on Facebookissajo peräti 24000 tykkääjää ja seuraajaa.

–Alun perinhän tämä lähti vain hauskoista päivityksistä, kun halusimme kertoa, mitä erikoista Sumu on tällä viikolla tehnyt. Sitten fanittajat halusivat lukea aina vain lisää ja lisää. Ja tässä nyt ollaan, naurahtaa rouva Sireenin omistaja Kaisa Toivonen

–Minua harmittaa, että aasien kuvitellaan olevan jotenkin tyhmempiä kuin esimerkiksi hevosten. Missään tapauksessa se ei pidä paikkaansa, sillä aasit käyttäytyvät hyvinkin itsenäisesti ja arvokkaasti. Ne eivät ole mitään puupäitä.

Aasit eivät missään nimessä ole puupäitä."

Tätä harhaluuloa hälventääkseenSumu Sireeni on levittänyt nokkelan aasiuden ilosanomaa paitsi netissä myös henkilökohtaisesti pitkin Uuttamaata.

Esimerkiksi lokakuussa Sumu näyttäytyi Helsingissä kirjakaupassa, missä se pääsi Huomenta Suomi -lähetykseen. Marraskuussa puolestaan oli keikka Espoossa kauppakeskus Liilassa.

–Ihmiset tulevat aina juttelemaan minulle ja silittämään Sumua. Aasien suosio on varmaankin siinä, että niillä todellakin on aito ja rehellinen luonne. Aasia on helppo lähestyä, Toivonen pohtii.

Sumulla on koko maassa kaikkiaannelisensataa lajitoveria – niistä joka neljäs elelee juuri Uudellamaalla.

–Aasinomistajien on syytä muistaa, että aasit tarvitsevat aina vähintään yhden muun aasin seurakseen. Toki aasi tulee ponien kanssa toimeen, mutta eihän se aivan sama ole, muistuttaa Suomen aasiyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Määttänen

Tämänkin vuoksi Sumu Sireenille on muutama vuosi sitten hankittu lajitoveri: aasintammaChila, 4. Chila on Sumua kookkaampi, mutta kavioitaan kopistelevat rouvat tulevat silti mitä mainioimmin toimeen.

Maaliskuun loppupuolella rouva Sireenimuuttuu sometähteyden lisäksi myös kirjallisuuden kohteeksi, kun Otava julkaisee Kirsi Haapamatin kirjoittaman, runsaasti kuvitetun kirjan Sumu Sireeni – Suomen rakastetuin aasi

Maaliskuussa julkaistaan Suomen ensimmäinen aasielämäkerta."

Julkkisaasin tarina koskettaa ja antaa tietoa tallielämästä, ja samalla se on koko Suomen ensimmäinen aasielämänkerta.

Otava suunnittelee kirjan julkistamisen aikoihin myös pienimuotoisen tapahtuman järjestämistä. Vielä tässä vaiheessa on avoinna se, nähdäänkö biografian päätähti tuolloin yleisön edessä vai ei.

–Hienoa, että Sumusta on syntymässä upea ja hyvin toimitettu kirja, Kaisa Toivonen iloitsee.

Tallista kajahtava aasinhuuto osoittaa, että Sumu Sireeni on samaa mieltä.

–Hii haa! luonnehtii rouva Sireeni omaelämäkertaansa.

Facesta tuttu kesyaasi Sumu

Sumu Sireeni on Suomen suosituin someaasi, jolla on Facebookissa lähes 24000 tykkääjää.

Ikää 11 vuotta. Kotoisin Romaniasta. Sukujuuria ei tarkoin tunneta.

Asuu Toivolan ravitallissa Kirkkonummen Sarvvikissa. Omistajat Kaisa ja Ville Toivonen.

Oli syksyllä 2016 kantava, mutta aasinvarsa ei selvinnyt elossa Sumun keskenmenon vuoksi.

Sumu jää vaille jälkeläisiä, sillä varsomista ei enää yritetä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu