Pitääkö presidentin olla syntynyt Suomessa? – Ehdokkaiden enemmistöllä selkeä kanta

Presidentinlinnan isännän tai emännän ei tarvitse olla syntyperäinen suomalainen, katsoo ehdokkaiden enemmistö. Arkisto/ Ella Kajaste

Klaus Nurmi

Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneilla presidenttiehdokkailla on selkeät käsitykset siitä, tarvitseeko presidentin olla syntynyt Suomessa.

Ei tarvitse, katsoo ehdokkaiden selkeä enemmistö.

On luovuttava vaatimuksesta, että presidentin pitää olla syntyperäinen Suomen kansalainen -väite saa vaalikoneessa vain kahta ehdokasta vaille täyden tuen.

Väitteen kanssa täysin samaa mieltä ovat Tuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto (vihr.), Merja Kyllönen (vas.), Nils Torvalds (r.) ja Matti Vanhanen (kesk.).

Hieman lievemmin eli samaa mieltä on kansanliikkeen ehdokas Sauli Niinistö

–Viime perustuslakiuudistuksessa katsottiin, ettei tähän vaatimukseen ole tarpeen tehdä muutoksia. Ehkä sitten seuraavassa, Niinistö muotoilee.

Kahdella ehdokkaalla on puolestaan aivan toinen ääni kellossa.

Laura Huhtasaari (ps.) ja kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen ovat väitteen kanssa täysin eri mieltä.

–Tasavallan presidentin tulee olla syntyperäinen Suomen kansalainen, paaluttaa Väyrynen.

Merja Kyllönen tähyää hieman ehdokkaiden syntymäpaikkaa kauemmaksi.

–Harva meistä niin sanotuista kantasuomalaisistakaan on perimältään täysin suomalainen, kun sukupuitamme tutkitaan tarkemmin, hän kommentoi.

Pekka Haavisto sanoo suoraan, että vaatimus presidentin suomalaisesta syntyperästä pitää poistaa. Hän lähestyy asiaa käytännön esimerkillä.

–Voisiko vuonna 1979 kansanedustajaksi valittu, todella pitkän päivätyön politiikassa tehnyt Ben Zyskowics olla jossakin tilanteessa ehdolla presidentin virkaan? Mielestäni voisi. Hän on kuitenkin saanut Suomen kansalaisuuden vasta lapsuudessaan, eli ei ole syntyperäinen Suomen kansalainen, Haavisto huomauttaa.

Voisiko Ben Zyskowics olla ehdolla presidentin virkaan? Mielestäni voisi.

Hänen mielestään suomalaiset voivat myös itse päättää, haluaisivatko he vaikkapa Ozan Yanarin tai Nasima Razmyarin joskus olevan presidenttiehdokkaita.

–Tätä mahdollisuutta ei pitäisi lailla estää.

Tutki vaalikoneen avulla, kuka on sinulle sopivin presidenttiehdokas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu