Sota-ajan legendaarinen valonheitin herää henkiin huomenna – Valoa tykitetään Helsingissä 7 kilometrin korkeuteen

No nyt on tehoa! Valonheittimen valokeila ulottuu jopa seitsemän kilometrin korkeuteen. Laitetta testattiin perjantaina. Lukijan kuva

Jari Pietiläinen

Huomenna loppiaisena käynnistyvä LUX Helsinki -valofestivaali saayllätysvieraan – tuo vierassaapui tänään iltapäivällä Helsingin Senaatintorille, josta se siirretään asemapaikkaansa. Kyse on Bryggeri Helsingin tavasta vastata LUX Helsingin yrityshaasteeseen.

Tämä seitsemään kilometriin yltävä taivasvalonheitin toimi sodan aikana osana Helsingin ilmapuolustusta, joka esti Suomen pääkaupungin täystuhon.

Samaisia valonheittimiä käytettiin myös juhlavalaistuksen aikaansaamiseksi itsenäisen Suomen täyttäessä 50 vuotta 6. joulukuuta 1967.

Taivasvalonheitin viritetään käyttöön LUX Helsingin käynnistyessä huomenna lauantaina kello 17. Tarvittava lupa hankkeelle on saatu lähilennonjohdolta.

Sota-ajasta poiketen valokeila ei tällä kertaa seuraa mitään "objektia" taivaalla, vaan pysyy kiilana ja maamerkkinä paikallaan.

Laitetta pääsee katsomaan lähempää osoitteessa Sofiankatu 2. Toinen käynti keskustakorttelin sisäpihaan käy Unioninkadun puolelta.

Valonheittimen tuottaa paikalle Bryggeri Helsinki ja se on lainassa Hanssin-Jukan perinneyhdistykseltä. Valoteoksen nimi on ”Järjen Valo”.

Lux Helsingin jälkeen valonheitin siirretään Kauppakeskus Tuulosen läheisyyteen Hämeenlinnaan, jossa on näytteillä myös vuonna 1935 valmistunut DC-2-lentokone Hanssin-Jukka sekä entiset hävittäjät MIG 21, Draken ja kaksitasoinen Focke Wulff Stieglitz -harjoituskone.

– Bryggeri Helsinki haluaa kiittää eduskuntaa vihdoinkin voimaan saatetusta uudesta alkoholilaista. Valo näkyy toivottavasti aina Arkadianmäelle, hallituksen puheenjohtaja Pekka Kääriäinen sanoo.

Kääriäinen toivoo, että sama valo paistaisi myös verohallintoon, joka on jo vesittämässä uuden alkoholilain tarkoitusta sekä hankaloittamassa pienpanimoiden toimintaa ja jälkiverottamalla jopa kaatamassa niitä – myös Bryggeri Helsinkiä.

Ongelma liittyy itsenäisen pienpanimon määritelmään eli saavatko ne tehdä yhteistyötä.

Lux Helsinki 6.–10. tammikuuta kello 17–22.

LUE MYÖS:

Lux Helsingin tuottaja: "Instagram on saattanut vaikuttaa suosioomme"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu