Näin Suomi rakastui lämpöpumppuihin – Investoinnit jo 500 000 000 euroa vuodessa

Jari Pietiläinen

Lämpöpumppujen sekä kappalemääräinen että erityisesti euromääräinen myynti kasvoi viime vuonna Suomessa melkoisesti.

Etenkin isojen lämpöpumppujen kauppa jatkoi vilkastumistaan: reiluun 60 000 asennettuun lämpöpumppuun investoitiin jo lähes puoli miljardia vuodessa.

Viime vuonna Suomessa asennettujen lämpöpumppujen lämpöteho oli 500 megawattia. Viime vuonna asennetut pumput raastavat talojen ympäriltä energiaa reilut puoli terawattituntia vuodessa.

Suomeen on asennettu nyt yli 800 000 lämpöpumppua ja niillä tuotetaanuusiutuvaa energiaa vuosittain 6-7 terawattituntia.

Huomionarvoista on se, että tämän valtavan investoinnin ympäristöön ja ilmastomuutoksen torjumiseen ovat tehneet pääasiassa talojen omistajat omilla rahoillaan. Kuluttajien päätöksentekoa on toki helpottanut lämpöpumppujen erinomainen kannattavuus.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys Sulpu ry:n tilastojen mukaan lämpöpumppuja myytiin vuonna 2017 62 000 kappaletta, mikä oli reilut kolme prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Ilmalämpöpumppujen myynti oli 47 000, maalämpöpumppujen 8 000, ilma-vesilämpöpumppujen 4 000 ja poistoilmalämpöpumppujen 3 000 kappaletta.

Noin 62 000 lämpöpumppujärjestelmätoimituksen arvo on reilut 400 miljoonaa euroa.

Kun siihen lisätään Sulpun tilastoista puuttuvat megawattiluokan lämpöpumppujärjestelmät kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen tuotantoon, teollisuuteen, kauppakeskuksiin ja muihin palvelurakennuksiin ynnä lämpöpumppuliiketoiminnan oheistoiminnot, niin päädyttiin lämpöpumppualalla vuonna 2017 jo noin puolen miljardin vuosi-investointitahtiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu