Ovela toimitusjohtaja kätki dopingaineita vaatekomeroon – saaliin arvo yli 430 000 euroa

Tulli on paljastanut taitavasti tehdyn dopingaineiden kätkemisyrityksen. Saaliin arvo oli lähes puoli miljoonaa euroa. Suomen Tulli

Jari Pietiläinen

Tulli paljasti viime kesänä suunnitelmallisen ja ammattimaisen dopingaineiden maahantuonnin ja välitystoiminnan Pohjois-Savossa. Tullin esitutkinnan mukaan doping- ja lääkeaineita oli myyty Tor-verkossa toimivalla Silkkitie-nimisellä pimeällä kauppapaikalla.

Dopingaineet ja niiden valmistamisessa tarvittavat raaka-aineet oli tuotu Suomeen postilähetyksinä Kiinasta ja Saksasta, ja dopingaineita valmistettiin ja varastoitiin kerrostaloasunnossa Pohjois-Savossa.

Tullin esitutkinnan mukaan epäillyt lähettivät valmiit dopingaineet asiakkailleen postilähetyksinä, ja maksut suoritettiin bitcoin-virtuaalivaluutalla. Tullin ensimmäinen esitutkinta tapauksessa ajoittui syksylle 2016 ja keväälle 2017, ja epäiltynä oli kolme henkilöä.

Tullin esitutkinnan päätyttyä keväällä 2017 pääepäiltynä ollut henkilö jatkoi rikollista toimintaansa Tor-verkossa. Tulli pääsi omien esitutkintamenetelmiensä avulla epäillyn jäljille.

Pääepäilty oli luonut uudet käyttäjätunnukset Tor-verkon kauppapaikoille ja jatkanut laajamittaista dopingaineiden välitystoimintaansa lähes heti vapauduttuaan maaliskuun 2017 lopussa Tullin esitutkinnan aikaisesta tutkintavankeudesta.

Henkilö, jota nyt epäillään jatketusta törkeästä dopingrikoksesta, toimii pohjoissavolaisen isännöintitoimiston toimitusjohtajana ja on käyttänyt asemaansa väärin muun muassa tilaamalla dopingaineita isännöimiensä taloyhtiöiden tyhjinä oleviin asuntoihin.

Tulli paljasti pääepäillyn kerrostaloasunnon vaatehuoneen seinärakenteista dopingaineiden kätkön, johon oli piilotettu huomattavia määriä doping- ja lääkeaineita sekä dopingaineiden valmistuksessa tarvittavia lähtöaineita ja tarvikkeita, kuten esimerkiksi tyhjiä dopingampulleja ja niihin liimattavia etikettejä.

Kätkötilassa oli lisäksi tietokone, jolla dopingainekauppaa oli käyty Tor-verkossa, sekä 5 400 euroa käteistä rahaa.

Kätkötila oli tehty taidokkaasti ja hyvin suunnitelmallisesti, mutta Tulli paljasti sen omien teknisten ja taktisten menetelmiensä avulla.

Tullin esitutkinnan mukaan elokuun 2016 ja elokuun 2017 välisenä aikana laittomille markkinoille on päätynyt vähintään 34 600 millilitraa nestemäistä dopingainetta ja 12 450 millilitraa nestemäistä lääkeainetta.

Lisäksi Tulli on esitutkinnan aikana takavarikoinut kahdelta epäillyltä etsinnöissä ja maahantuonnin yhteydessä yhteensä yli 22 000 millilitraa nestemäisiä dopingaineita ja yli 9 800 grammaa jauhemaista dopingainetta sekä yli 12 200 millilitraa nestemäisiä lääkeaineita.

Tullin esitutkinnan perusteella pääepäilty on myynyt edelleen ainakin 135 000 euron edestä eri doping- ja lääkeaineita. Dopingaineet ovat olleet pääasiassa anabolisia steroideja tai testosteroneja ja lääkeaineet muun muassa potenssi- ja laihdutuslääkkeitä sekä antiestrogeeneja, joita käytetään yhdessä testosteronien kanssa.

Tullin takavarikoimista, edelleen myytäviksi tarkoitetuista dopingaineista olisi saanut yli kuusi tuhatta väärinkäyttöjaksoa. Kuudesta tuhannesta käyttöjaksosta olisi riittänyt dopingaineita yhden henkilön väärinkäyttöön yli 2 000 vuoden ajaksi.

Tullin esitutkinnan mukaan myytyjen ja esitutkinnan aikana takavarikoitujen doping- ja lääkeaineiden yhteenlaskettu arvo on kaiken kaikkiaan yli 430 000 euroa. Tulli on takavarikoinut tapaukseen liittyvien kahden esitutkinnan aikana pääepäillyn pankkitileiltä ja kotietsintöjen yhteydessä yli 75 000 euroa.

Vakuustakavarikkoon pääepäillyn omaisuutta on asetettu 42 000 euroa sekä bitcoin-tileiltä 12,48 bitcoinia virtuaalivaluuttaa, mikä on tämänhetkisen kurssin mukaan yli 135 000 euroa.

Tullin esitutkinta jatketussa törkeässä dopingrikoksessa on valmistunut, ja asia siirtyy Itä-Suomen syyttäjänvirastoon syyteharkintaan. Rikoksesta pääepäiltynä oleva pohjoissavolainen toimitusjohtaja on edelleen vangittuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu