Aurinkosähköä tuotetaan Etelä-Karjalassa paljon verrattuna asukaslukuun

Kuvituskuva Päivi Tuovinen

toimitus

Sähköverkkoon liitettyjen aurinkosähkövoimaloiden määrä on kasvanut merkittävästi neljän viime vuoden aikana Etelä-Karjalassa. Vuonna 2014 lokakuun loppuun mennessä voimaloita oli 54 kappaletta ja vuonna 2017 myös lokakuun loppuun mennessä niitä oli jo 253 kappaletta, joten määrä on lähes nelinkertaistunut.

Nykyisellä voimalakapasiteetilla voidaan tuottaa sähköä vuodessa 1,6 GWh.

–Tämä vastaa noin 250 ei-sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta tai 160 sähkölämmitteisen pientalon lämmityssähkön määrää vuodessa. Vertailukohteena on Adaton kotitalouksien sähkönkäyttöraportti, kertoo projektipäällikkö Ville Reinikainen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Vuoden 2018 aikana Lappeenrannan kaupunki sekä LUT ovat suunnitelleet lisäävänsä aurinkosähkön määrää siten, että molempien yhteenlaskettu lisäkapasiteetti lähentelee 1 MWp:n tasoa.

Lappeenranta ja Etelä-Karjala ovat edelleen Suomen kärkeä sähköverkkoon kytkettyjen pienvoimaloiden määrässä. Etelä-Karjala tuotti toissa vuonna vajaat 5 prosenttia koko Suomen aurinkosähköstä. Suurin, 207 kWp:n voimala on tällä hetkellä LUT:n katoilla ja sen koko tulee kasvamaan lisää selvästi jo tänä vuonna. Myös pientalojen voimaloiden määrä on suuri Etelä-Karjalassa suhteessa asukaslukuun. Sähköverkkoon kytkettyjen voimaloiden määrä ylittää Helsingin Energian alueella olevien voimaloiden kappalemäärän.

Lappeenrannan Energia Oy aloitti kaupungin kanssa tehdyn yhteistyön pohjalta viime vuonna aurinkosähkövoimaloiden tarjonnan, joka oli suunnattu yritystasolle, maatiloille ja kotitalouksille. Perinteisen hankintatavan rinnalla kotitaloudet voivat hankkia voimalan osamaksulla ja yritykset leasing-pohjaisesti, jolloin perinteiseen hankintatapaan verrattuna alkuinvestointi on huomattavasti kevyempi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut