Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihaatko kesäaikaa? – Näin viisarien kääntelystä aiotaan nyt luopua Suomessa

EU-ministerivaliokunta linjasi tänään liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) esityksestä, että Suomi alkaa ajaa luopumista EU:n yhteisestä kesäaikajärjestelystä.

Esityksessä ei oleta kantaa siihen, jäisikö käyttöön kesä- vai normaaliaika. Esityksen ydin on se, että kellojen siirtämisestä kahdesti vuodessa luovutaan. Luopuminen edellyttää komission aloitetta EU:n kesäaikadirektiivin kumoamiseksi tai muuttamiseksi.

Asian taustalla on kansalaisaloite, jossa vaadittiin kellojen kesäaikaan siirtämisen lopettamista.

– Haluan edistää asiaa, jota kansalaiset ja eduskunta ovat pitäneet tärkeänä. Ehdottoman tärkeää on, että kellojen siirtelystä luovuttaisiin yhtenäisesti EU-alueella. Vain yhtenäisellä käytännöllä voidaan varmistaa, ettei sisämarkkinoiden ja etenkin liikenteen toiminta häiriinny, sanoo ministeri Berner.

Berner nosti asian esiin joulukuisessa liikenneneuvostossa.

– Se ei ole komission lainsäädäntöohjelmassa, mutta komissio kertoi olevansa avoin ryhtymään toimenpiteisiin, jos enemmistö jäsenmaista tukisi asiaa, sanoo ministeri Berner.

Suomi selvittää ensivaiheessa muiden jäsenvaltioiden ja Euroopan parlamentin kannat asiaan. Lisäksi Suomi kiirehtii komissiota antamaan selvityksen koskien kesäaikaa ja kellojen siirtämisen vaikutuksia.

EU:n yhtenäinen eteneminen on tärkeää erityisesti liikenteen toimivuuden kannalta. Suomessa on tehty kansalaisaloite kesäaikaan siirtymisen lopettamiseksi, ja asiasta on keskusteltu myös Euroopan parlamentissa.