Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viranomaiset iskivät kosmetiikan kimppuun – Yli 50 tuotetta kiellettiin kokonaan

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on lisännyt etenkin kosmeettisten valmisteiden valvontaa. Tämä valvonta on myös tuottanut tulosta, sillä myyntikieltoon tai markkinoilta poistettavaksi määrättiin pelkästään viime vuonna 52 kemikaalituotetta.

Lisäksi kymmenessä tapauksessa Tukes velvoitti yrityksen palautusmenettelyyn eli keräämään tuotteet takaisin loppukäyttäjiltä. Kaikkiaan tarkastettuja tuotteita oli noin 1 440.

Tukesin kemikaalivalvojat tarkastivat viime vuonna muun muassa kuluttajille myytäviä liimoja, saunatuoksuja, 3D-tulostusmateriaaleja, vaaralliseksi luokiteltujen kemikaalien verkkokauppaa ja kosmeettisten valmisteiden turvallisuutta.

Tarkastukset koskivat myös kasvinsuojeluaineita, biosideja, luvanvaraisten puunsuoja-aineiden sisältämiä biosiditehoaineita sekä korujen, muovien ja sähkölaitteiden kuten peliohjainten ja USB-johtojen kemikaaleja.

Palautusmenettelyt liittyivät esimerkiksi kännykän kuorista löytyneeseen kiellettyyn aineeseen tai asbestiin entisen Neuvostoliiton aikaisissa kaasunaamareissa.

– Myös korujen raskasmetalleja sekä kiellettyjä aineita sisältäviä tekstiilejä ja peliohjaimia palautettiin, kertoo ryhmäpäällikkö Marilla Anttila Tukesin kemikaalituotteet-ryhmästä.

Yritykset tekivät myös muutamien tuotteiden vapaaehtoisia takaisinvetoja tekstiileissä ja hiekkapuhallusaineessa olleiden kiellettyjen aineiden takia. Näissä tapauksissa yritys oli jo toteuttanut palautusmenettelyn, kun asia tuli Tukesin tietoon.